Külföld

Az ukrán külügyi szóvivő szerint a Kreml örülhet Orbán Viktor nyilatkozatának

rtl.hurtl.hu

2023. május 23. 19:29

A magyar miniszterelnök Katarban arról beszélt, hogy „nem az a kérdés, ki támadott meg kit”.

Orbán Viktor a katari gazdasági fórumon adott interjút a Bloombergnek, amiben azt állította, hogy Ukrajna katonai erőfeszítései kudarcra vannak ítélve, és a további segélyek csak több halálesethez vezetnek. A miniszterelnök szerint ez tragikus, mert „teljes szívünkből az ukránokkal vagyunk”, de nem lát esélyt arra, hogy megnyerjék a háborút, és őt politikusként az emberéletek megmentése érdekli.

Orbán ismét azonnali tűzszünetre szólított fel, ami a kormányfő kritikusai szerint egyenértékű lenne az ukránok kapitulációjával. A Bloomberg szerint a miniszterelnök a Kreml narratíváját visszhangozta, ami a konfliktust Oroszország és az Egyesült Államok proxyháborújának állítja be, amikor arról beszélt, hogy a harcok akkor érhetnek véget, ha Moszkva megállapodik Washingtonnal.

Az MTI beszámolója szerint a Bloomberg főszerkesztőjével, John Micklethwaittel folytatott katari beszélgetésen Orbán Viktor azt is mondta: nem az a fő kérdés, hogy ki támadott meg kit, hanem hogy újabb emberek fognak meghalni.

Erre reagált a Facebookon Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő, akinek szavait a Népszava idézi. Nyikolenko szerint a Kreml örülhet, mert a magyar kormányfő elhárította Oroszország felelősségét az Ukrajna elleni agresszióban.

Ugyanezek az európai politikusok mondták tavaly, hogy Ukrajnának nincs esélye kitartani 72 óránál tovább. Akkor is tévedtek és most is tévednek

– írta a szóvivő, hozzátéve, hogy azokkal szemben, akik azt támogatják, hogy ellenállás nélkül megadják magukat az ellenségnek, az ukránok addig folytatják a harcot, amíg teljesen fel nem szabadítják területeiket az orosz megszállás alól. Nyikolenko szerint csak így lehet helyreállítani a békét Ukrajnában és garantálni Európa biztonságát.


Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Külföld#orbán viktor#orosz-ukrán háború#ukrajna#katar

Címlapról ajánljuk