Külföld

Orbán Viktort és Putyint éltető vezetőt neveztek ki az olasz köztévénél

rtl.hurtl.hu

2023. május 23. 8:14

A Giorgia Meloni vezette jobboldali olasz kormány a saját képére akarja formálni az adót az ott dolgozók szerint és a tévé „kegyetlen” szétveréséről beszélnek.

Egymás után távoznak a Rai olasz közszolgálati tévé vezetői és munkatársai, miután a Giorgia Meloni vezette jobboldali kormány minden korábbinál erősebben próbálja befolyásolni az adó működését – írta a Guardian. A brit lapnak a Rai egyik dolgozója elmondta, hogy eddig is minden kormányváltás után változott a vezetés, de most „jóval kegyetlenebb” módszereket kezdtek el használni.

A csatorna vezetője, Carlo Fuortes a kormányzati nyomással indokolva mondott le posztjáról, egy évvel a szerződése lejárta előtt, majd távozott egy népszerű beszélgetős műsor vezetője, aki negyven éven át dolgozott a televízióban,

Egy forrás a Guardiannek elmondta, hogy a Giorgia Meloni vezette kormány a saját nézőpontjához akarja igazítani a közszolgálati adó műsorait, és teljesen az irányításuk alá akarják helyezni a Rait. A forrás hozzátette, hogy minden kormány befolyásolta a köztévét, de a mostani azt sokkal durvábban csinálja, mint a korábbiak.

Meloni kormánya igyekszik a saját embereit helyezni olyan pozíciókba, ahonnan könnyedén tudják befolyásolni a műsorokat, és minimalizálni a baloldali véleményeket – mondta el a felügyelőbizottság egy volt tagja. Egy magas rangú pozícióba már ki is neveztek egy férfit, aki élvezi Meloni pártja, az Olasz Testvérek teljes támogatását, és Vlagyimir Putyin orosz elnököt, valamint Orbán Viktort élteti.

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője az Atreju nevű rendezvényen, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján Rómában 2019. szeptember 21-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

#Külföld#olaszország#rai#közszolgálati adó

Címlapról ajánljuk