Külföld

Társaira gyújtotta a kollégiumot egy diáklány, miután elvették a telefonját – 19-en meghaltak

rtl.hurtl.hu

2023. május 23. 20:22

Sokan a lángoló épületben rekedtek, amit a nevelő rájuk zárt, hogy ne tudjanak éjszaka kiszökni.

A nyomozók szerint szándékos gyújtogatás okozta 19 gyermek halálát a dél-amerikai Guyanában, ahol egy diáklány gyújtotta fel kollégiumát azután, hogy elkobozták a mobiltelefonját – idézi az AP hírügynökség Gerald Gouveia nemzetbiztonsági tanácsadót, aki az ügyről nyilatkozott.

A tűzeset áldozatai egy kivétellel 12-18 éves bennszülött lányok, akik távoli falvakból érkeztek a brazil határ közelében levő bányászfalu, Mahdia bentlakásos iskolájába. A kollégiumi nevelő ötéves kisfia is meghalt a tűzben, amelynek számos sérültje is van, köztük a feltételezett elkövető, akit Gouveia szerint megbüntettek azért, mert viszonya volt egy idősebb férfival. A sérültek közül kilencen kórházban vannak, többen súlyos állapotban.

Sokan a lángoló épületben rekedtek, amit a nevelő azért zárt rájuk, hogy ne tudjanak éjszaka kilopózni, hogy ismerkedjenek. A tűzoltók az egyik falon ütött lyukon át mentették ki a bent lévőket. A nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, hogy amikor felcsaptak a lángok, a nevelő pánikba esett és nem találta a megfelelő kulcsokat, ő maga viszont ki tudott jutni.

Gouveia azt is elmondta, hogy a feltételezett gyújtogató még nincs 16 éves, ezért a férfit, akivel viszonya volt, a rendőrség várhatóan felelősségre fogja vonni nemi erőszak miatt.

A guyanai kormány elfogadta az Egyesült Államok felajánlását, amelynek keretében szakértői csapatok érkeznek az eset körülményeinek feltárására. 13 áldozat maradványait a DNS-ük alapján kell azonosítani.

Dwayne Scotland tűzoltóparancsnok-helyettes az AP-nek azt mondta, hogy többek életét meg lehetett volna menteni, ha előbb érkezik bejelentés a tűzről. Amikor a tűzoltók megérkeztek, a helyi lakosok sikertelenül próbálták megfékezni a lángokat és menteni a bent lévőket.

A kollégiumi tűz az áldozatok számát tekintve felülmúlta az ország közelmúltjának legsúlyosabb tűzesetét, amelyben 17-en haltak meg. 2016-ban a fővárosban, Georgetownban a zsúfoltság és a tárgyalások elhúzódása miatt elégedetlen rabok gyújtották fel börtönüket, amelyet 500 fő elhelyezésére építettek, de 1100-an voltak benne.

#Külföld#guyana#gyújtogatás#kollégium#tűz

Címlapról ajánljuk