Külföld

Ötmilliárd dollárból építenénk meg a Holdat Dubajban

rtl.hurtl.hu

2023. május 19. 17:41

A projekt megálmodója egyáltalán nem gondolja elrugaszkodottnak az elképzelést.

5 milliárd dollárból (kb. 1,74 ezer milliárd forintból) tervezi felépíteni a Hold 274 méteres mását egy kanadai vállalkozó Dubajban – írja az AP News.

Dubaj egyébként is ismert a nagyszabású építészeti projektekről: ott található a világ legmagasabb épülete, a 828 méter magas Burj Khalifa. A Michael Henderson nevű építész egyszerűen MOON névre keresztelte a projektet, amelyben egy 30 méteres épület tetejére építené meg a Holdat lakóingatlanként.

A projekt megálmodója állítja, elképzelése egyáltalán nem elrugaszkodott: a gömb alakú épület tulajdonképpen egy üdülőhely lenne 4 ezer szobás szállodával, illetve egy 10 ezer ember befogadására alkalmas arénával. Az épület belsejében egy olyan helyiséget is szeretne kialakítani, melyben a vendégek úgy érezhetik magukat, mintha ténylegesen a Holdon sétálnának.

Bár a szerencsejáték továbbra is illegális az Egyesült Arab Emírségekben, az épületben helyet kapna egy kaszinó is. Christopher Davidson Közel-Kelet szakértő a hírügynökségnek elmondta, hogy az emírségek működése nem tekinthető demokratikusnak, de ennek ellenére hisznek a tudományban és a fejlődésben, az ilyen gigaprojektek pedig segíthetik legitimálni az űrkutatási céljaikat.

Mint arról a Híradó is beszámolt, két éve jól meglepődtek Dubaj lakói, amikor az éjjeli égbolton két hold jelent meg a szokásos egy helyett. A jelenség mögött nem a közelgő világvége vagy az ufók álltak, hanem az Egyesült Arab Emirátusok vezetése, amely a Mars két holdját egy hatalmas kivetítőn megjelenítve ünnepelte, hogy első űrszondájuk elérte a vörös bolygót.

Nyitókép: Kamran Jebreili / AP Photo

#Külföld#dubaj#hold#másolat#épül

Címlapról ajánljuk