Külföld

Brüsszelben fognak tüntetni a magyar gazdák

rtl.hurtl.hu

2023. május 19. 16:56

Közép-európai országokból érkeznek majd termelők Brüsszelbe, ahol többek közt az ukrán gabonaimport miatt fognak demonstrálni. A gazdatüntetésen egy 28 fős magyar delegáció is részt vesz.

Több közép-európai ország termelői, többek közt magyar gazdák tartanak majd demonstrációt Brüsszel uniós negyedében jövő kedden az ukrán gabonaimport miatt – írja az Euronews a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása alapján.

Összesen hat országból érkeznek tüntetők: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Románia és Bulgária. A termelők százötven fős demonstrációra számítanak, és egy 28 fős magyar küldöttség is részt vesz majd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) szervezésében.

A megmozdulások apropója, hogy az érintett EU-s tagállamokban idén jelentős piaci zavart keltett, hogy az ukrán agrártermékek tavaly óta vámmentesen érkezhetnek az unió területére. Brüsszel a vámok eltörlésével akarja támogatni a háború sújtotta Ukrajna gazdaságát.

Az olcsó ukrán gabona, a méz, a tojás gyakran kiszorította a helyi termékeket, így csak külföldön tudják eladni a termelők.

Az Európai Bizottság orvosolni akarja a problémát, április végén meg is állapodtak az érintett országokkal arról, hogy az ő területükön nem lehet majd az ukrán gabonatermékeket tárolni és eladni. A megmozdulás szervezői azonban állítják, Brüsszel nem kezeli érdemben a nehéz helyzetet, ezért döntöttek a tüntetés mellett.

Nyitókép: Bernat Armangue / AP Photo

#Külföld#brüsszel#gazdatüntetés#európai bizottság#termelők#demonstráció

Címlapról ajánljuk