Külföld

Lövöldözés volt a Vatikánban, egy autós áttört a kapun

rtl.hurtl.hu

2023. május 19. 6:50

Megtagadták neki a belépést, erre tett egy fordulót, majd nekihajtott a bejáratnak. 

Rálőttek egy autóra a vatikáni biztonsági erők, miután áttört a bejárati kapun, és behajtott az Apostoli Palota hátsó udvarára – közölte a Szentszék. A sofőrt, egy 40 éves férfit, letartóztatták.

A tájékoztatás szerint az autó először megközelítette a kaput, de a svájci gárda megtagadta a behajtást. A sofőr ezután tett egy fordulót, majd nekihajtott a bejáratnak.

A vatikáni biztonságiak az első kerék kilövésével próbálták megállítani a járművet. A pisztolyból leadott lövés a bal első sárvédőt érte, és az autó továbbhajtott egészen a Cortile di San Damasóig, vagyis az Apostoli Palota hátsó udvaráig.

A sofőr ott felszólítás nélkül kiszállt járművéből és a biztonságiak őrizetbe vették. A 40 év körüli férfit haladéktalanul orvosi vizsgálatnak vetették alá. A vatikáni egészségügyi igazgatóság „pszichikai rendellenességet” állapított meg nála. A férfi jelenleg a vatikáni csendőrség fogdájában van őrizetben.

Egyelőre nem tudni, hogy Ferenc pápa az incidens közelében tartózkodott-e. A katolikus egyházfőnek a Vatikánváros túloldalán van a szállása, a Szent Márta-házban.

Nyitókép: A vatikáni Szent Anna kapu, amin áttört az autós. Fotó: AP Photo/Andrew Medichini

 

#Külföld#vatikán#autó#kapu#áttört#lövés

Címlapról ajánljuk