Külföld

Csillagászati összegbe került a brit adófizetőknek II. Erzsébet temetése

rtl.hurtl.hu

2023. május 18. 17:01

Lesz mivel érvelniük a monarchia ellenzőinek.

Becslések szerint 162 millió fontba (azaz több mint 70 milliárd forintba) került a brit kormánynak II. Erzsébet királynő temetése és a búcsúztatáshoz kapcsolódó rendezvények – közölte a kincstár. 

Mint ismert, a 2022. szeptember 19-én tartott állami temetést nemzeti gyászidőszak követte. Ez idő alatt több százezer ember látogatott el a Westminsterbe, a néhai uralkodó ravatalához. 

A legnagyobb költségeket a belügyminisztérium (74 millió font) és a kulturális, média- és sportminisztérium (57 millió font) fedezte – írja a BBC.

John Glen, a kincstár főtitkára szerint a kormány prioritása annak biztosítása volt, hogy „ezek az események zökkenőmentesen és a megfelelő méltósággal zajlanak, miközben mindenkor garantálják a nyilvánosság biztonságát és védelmét”.

A parlamentnek tett írásbeli miniszteri nyilatkozatában Glen elmondta, hogy a kincstár szükség esetén további finanszírozást biztosított, és a skót, walesi és észak-ír kormánynak „teljes mértékben” megtérítették a felmerült költségeket.

Nyitókép: Victoria Jones/Pool via AP

#Külföld#ii. erzsébet#erzsébet királynő#károly király#temetés#egyesült királyság#brit királyi család#adófizetők#költségek

Címlapról ajánljuk