Külföld

Több száz pácienst ölhettek meg opioidokkal egy brit kórház dolgozói

rtl.hurtl.hu

2023. május 18. 10:21

Egy nő már 25 éve küzd azért, hogy a rendőrség vizsgálja ki édesanyja halálát.

Még 1998-ban halt meg a most 88 éves Gillian Mackenzie édesanyja az anfliai Gosport War Memorial kórházban, ám folyamatos kérései ellenére csak nemrég indított vizsgálatot a rendőrség az ügyben, írja a Mirror.

Hamarosan kiderült, hogy a kórház dolgozói többszáz ember életét rövidíthették meg azzal, hogy nem szakszerűen használtak opioidokat tartalmazó gyógyszereket.

A rendőrség nemrég azt közölte, hogy 19 gyanúsított ellen nyomoznak a hosszú éveket felölelő bűnügyben, amelynek akár több mint négyszáz áldozata is lehet. Mackenzie édesanyja például csak egy két hetes rehabilitációs kezelésre ment be csípőműtéte után, amikor meghalt.

A nyomozást vezető Neil Jerome szerint „saját műfajában a legnagyobb és legbonyolultabb nyomozást folytattuk le” az ügyben. Emma Jones ügyvéd, aki tíz családot képvisel, akik rokonai 1987 és 2001 között haltak meg a kórházban, azt mondta: „A családok eddig sosem gondolták úgy, hogy kielégítő válaszokat kaptak” az üggyel kapcsolatban.

A nyomozás során az is kiderült, hogy több mint kétszáz páciens kaphatott olyan komoly gyógyszereket, amelyekre orvosi megfontolásból nem lett volna szükségük. Az ügyben eddig egy orvost találtak bűnösnek, aki 12 ember haláláért felelt, ám komolyabb büntetést nem kapott, és hivatásától sem tiltották el.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#egyesült királyság#kórház#opioid#beteg#halál#nyomozás

Címlapról ajánljuk