Külföld

A lengyel miniszterelnök szerint Zelenszkij a 21. század legsikeresebb vezetője

rtl.hurtl.hu

2023. május 14. 20:27

Szerinte a politikus Ukrajna hőse és Európa példaképe.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a 21. század legsikeresebb állami vezetője, mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök vasárnap a németországi Aaachenben a Nemzetközi Károly-díj átadó ünnepségén.

A konzervatív politikus a díjazottat, azaz az ukrán államfőt és az ukrán népet méltatva kiemelte, hogy Volodomir Zelenszkij „Ukrajna hőse és Európa példaképe”. Szerinte a háború „a jó és a rossz örök konfliktusának manifesztációja”, Volodomir Zelenszkij pedig a jók oldalának megtestesítője.

Az MTI szerint arról beszélt, hogy Ukrajna az emberi méltóság, a véleményszabadság és az állam és egyház szétválasztásának európai értékeit védelmezi, Oroszország viszont „Európa tagadása”, ahol az állampolgár csupán „gyalogáldozat”, az egyház állami szerv és a hazugság igazságot jelent, az ukránokat így nácinak nevezik, a rabságot szabadságnak, az Ukrajna elleni jogtalan támadást pedig különleges műveletnek.

A többi között arról is szólt, hogy az EU csak akkor lehet egységes, ha Ukrajna teljes jogú tagként csatlakozik a közösséghez. Amíg Ukrajna az orosz támadás miatt megosztott, addig egész Európa megosztott, és „amikor ukránok halnak meg a szabadságunkért, akkor Európa szíve vérzik”.

A Nemzetközi Károly-díjat az európai egyesítésben kiemelkedő érdemeket szerző személynek vagy intézménynek ítélik oda 1950 óta minden évben. A korábbi kitüntetettek között van Ferenc pápa és Emmanuel Macron francia elnök, Klaus Iohannis román államfő, Bill Clinton volt amerikai elnök és két magyar személyiség, Konrád György író (2001) és Horn Gyula néhai kormányfő, aki 1990-ben kapta meg az elismerést, külügyminiszterként végzett munkájáért

Nyitókép: AP Photo / Michal Dyjuk

#Külföld#lengyelország#orosz-ukrán háború#ukrajna#díj#zelenszkij

Címlapról ajánljuk