Külföld

Becsapódott egy meteorit egy New Jersey-i házba, majd pattogott kicsit a hálószobában

rtl.hurtl.hu

2023. május 12. 15:26

A szakértők megerősítették, hogy valóban egy kiváló állapotú meteoritról van szó. 

A hét elején jött a hír, hogy vélhetően egy meteorit csapódott be egy Hopewell Township-i lakóházba, New Jersey államban. 

A The College of New Jersey tudósai most megállapították, hogy a körülbelül 2,2 kilogramm súlyú tárgy valóban egy ritka kőzetkongrit meteorit. Erre a következtetésre vizuális vizsgálat, sűrűségmérések és pásztázó elektronmikroszkópos felvételek készítése után jutottak. Munkájukban Jerry Delaney, a Rutgers Egyetem és az Amerikai Természettudományi Múzeum nyugalmazott meteoritszakértője segítette őket.

„Az, hogy lehetőségünk nyílt a meteorit vizsgálatára, ritka és izgalmas lehetőség volt számomra, valamint a TCNJ fizikushallgatóinak és professzorainak egy csoportja számára” – mondta Nathan Magee, az iskola fizika tanszékének vezetője és hozzátette: izgatottan megerősíthetik, hogy a tárgy egy kiváló állapotban lévő kondritmeteorit.


A ház tulajdonosa hétfőn 12:30 körül fedezte fel a fekete, krumpli nagyságú követ egy sarokban – még melegen. A szakértők úgy vélik, hogy röviddel az előtt csapódott be az otthonba. A meteorit lyukat ütött a tető középső részén, belecsapódott a keményfapadlóba, majd pattogott egy kicsit a hálószobában. 

Senki sem sérült meg, és a lakóházban sem keletkezett komoly kár – közölte az állam fővárosától, Trentontól északra fekvő Hopewell Township rendőrsége.

Suzy Kop, a ház tulajdonosa, elmondta, kezdetben azt hitték, hogy valaki egy követ dobott be hétfőn az egyik emeleti hálószobába, de hamarosan rájöttek, hogy nem ez a helyzet. A hatóságok később jártak náluk, hogy ellenőrizzék, a család ki volt-e téve valamilyen radioaktív anyagnak voltak kitéve, de ezek az ellenőrzések mind negatívak voltak.

Nyitókép: Hopewell Township / Facebook 

#Külföld#new jersey#hálószoba#meteor

Címlapról ajánljuk