Külföld

Demokráciáért küzdött, nyolc év börtönt kap a kínai jogvédő aktivista

rtl.hurtl.hu

2023. május 12. 18:51

Jang Mao-tung eddig összesen tizenegy évet töltött börtönben, ez évek alatt többször vegzálták és meg is kínozták Kínában.

Kínában felforgatás vádjára hivatkozva nyolc év börtönbüntetésre, valamint három év közügyektől való eltiltásra ítéltek egy ismert jogvédő aktivistát – írja a Guardian alapján az MTI.

A bírósági döntésről a Jang Mao-tung nevű férfi testévre számolt be a közösségi médiában, a kínai aktivistát csütörtökön „az államhatalom felforgatására való felbujtásért” ítélték el. Azért zárják börtönbe, mert „lázító hangvételű” esszéket tett közzé a neten, a tiltások ellenére nyilatkozott a külföldi médiának, valamint az alkotmányos demokráciát támogató honlapot indított.

2021-ben azt is megtiltották neki, hogy az Egyesült Államokba utazzon meglátogatni halálos beteg feleségét.

A férfit már korábban többször is őrizetbe vették, tavaly januárban felesége halálát követően két nappal vádat emeltek ellene. Jangot három évre megfosztották politikai jogaitól, szabadulása után nem vállalhat nyilvános tisztséget, nem beszélhet nyilvánosan és nem is publikálhat.

Jang nevét 2005-ben ismerte meg a világ, amikor segített egy dél-kínai falu lakóinak megvédeni földjogaikat és tiltakozni a korrupció ellen. Eddig összesen tizenegy évet töltött börtönben, ez évek alatt többször vegzálták és meg is kínozták.

Az aktivistát harmadszorra vetik rács mögé, az egykori filozófiatanár szerint a hatóságok két évtizedes intellektuális tevékenységéért számolnak el vele. Az Egyesült Államok kínai nagykövetsége követeli, hogy engedjék el Jangot, hasonló felszólítást tett közzé az EU képviselete és a német nagykövet is.

Nyitókép: Vincent Yu / AP Photo

#Külföld#kínai#aktivista#jogvédő#börtönbüntetés

Címlapról ajánljuk