Külföld

Ferenc pápa leszidott egy nőt, mert az arra kérte, hogy áldja meg a kutyáját

rtl.hurtl.hu

2023. május 12. 14:45

Szerinte jó lenne, ha az olaszok minél több gyereket vállalnának, noha elismerte, hogy a gyerektelenségnek objektív okai is lehetnek. 

A demográfiai válságról tartottak konferenciát Olaszországban, ahol a pápa figyelmeztetett: a családalapítás „óriási erőfeszítés”, amelyet csak a gazdagok engedhetnek meg maguknak. Ferenc pápa arról is beszélt, hogy sok háztartásban a háziállatok helyettesítik a gyermekeket – írja a BBC.

A színpadon több tucat fiatal is megjelent, akik „Meg tudjuk csinálni” feliratú pólókat viseltek – utalva arra, hogy az embereket meg kell győzniük arról, hogy több gyermeket vállaljanak.

Olaszországban az egyik legalacsonyabb a termékenységi ráta az EU-ban: a születések száma tavaly 400 000 alá csökkent, ami új mélypontot jelent.

A pápa római beszédében azt mondta, hogy a csökkenő születési arányszám a jövőbe vetett remény hiányát jelzi, a fiatalabb generációkat pedig a bizonytalanság, a törékenység és a bizonytalanság érzése nyomasztja.

„A stabil munkahely megtalálásának nehézségei, az egekbe szökő bérleti díjak és az elégtelen bérek valódi problémákat jelentenek”, mondta és figyelmeztett: egyes háztartásokban a háziállatok helyettesítik a gyermekeket.

A pápa elmesélte, hogy egyszer egy nő kinyitotta a táskáját, és megkérte, hogy „áldja meg a gyermekét”.

Csakhogy az nem baba volt, hanem egy kiskutya.

„Elvesztettem a türelmemet, és leszidtam a nőt: rengeteg gyerek van, aki éhezik, és maga egy kutyát hoz nekem?” – magyarázta, mire a tömeg megtapsolta. 

A születési ráta számos más országban – például Japánban, Dél-Koreában, Puerto Ricóban és Portugáliában – is lassul. A népesség csökkenése azonban Olaszország – az euróövezet harmadik legnagyobb országa – számára is komoly aggodalomra ad okot.

Az ország 2050-re elveszítheti lakosainak közel egyötödét. Ugyanakkor a lakosság gyorsan öregszik – a százévesek száma Olaszországban az elmúlt 20 évben megháromszorozódott. Olaszországot gyakran nevezik az „üres bölcsők országának”. Még Elon Musk is tweetelt a múlt hónapban: „Olaszország eltűnőben van!”

Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

#Külföld#ferenc pápa#pápalátogatás#olaszország#születés#gyerek#giorgia meloni

Címlapról ajánljuk