Külföld

Kétmillió köbméter szikla pusztíthatja el az aprócska svájci falut, menekülnek a lakók

rtl.hurtl.hu

2023. május 9. 21:01

A falusiak már jóformán hozzászoktak ahhoz, hogy nagy sziklák zúdulnak le a kertjeikbe, ám arra nem számítottak, hogy péntekig el kell hagyniuk otthonaikat.

Azonnal távozniuk kell a Brienz nevű svájci falu lakóinak, miután közölték velük, hogy a következő napokban kétmillió köbméternyi szikla fog lezúdulni a település feletti hegyről – írja a BBC.

A mintegy 70 lelkes település Graubündenben, Svájc legkeletibb és egyben legnagyobb tagállamában található. Az evakuálási parancs nem érte teljesen váratlanul a lakosságot, hiszen a település már jó ideje geológiai kockázatnak van kitéve: a falusiak már jóformán hozzászoktak ahhoz, hogy nagy sziklák zúdulnak le a kertjeikbe.

Ám arra ők sem számítottak, hogy azonnal csomagolniuk kell. 

Az evakuációt a hatóságok eleinte nyárra tervezték, de miután a friss kockázatértékelések szerint hamarabb érkezhet a sziklaomlás, kedd reggel a teljes kiürítés mellett döntöttek. Senki nem léphet be a faluba, és legkésőbb péntekig minden helyinek el kell hagynia otthonát. Legtöbbjüknek a szomszédos falvakban ajánlottak szállást.

Svájc alpesi régiói különösen érzékenyek a globális felmelegedésre: a gleccserek zsugorodásával a hegytetőn lévő jég olvadni kezd, így a kőzet instabillá válik. Tavaly nyáron a legfrissebb mérések azt mutatták, hogy a svájci gleccserek az elmúlt 100 évben térfogatuk több mint felét elvesztették.

Geológusok szerint az aprócska falura kétmillió köbméter szikla zúdulhat a következő 7-24 napban.

Ám nem tudni, pontosan mi fog történni. Könnyen lehet, hogy a kőzuhatag elkerüli a települést, de az is megeshet, hogy a teljes falut elpusztítja majd. A lakók mindenesetre remélik, hogy egy szép napon visszatérhetnek otthonaikba.

Nyitókép: Hakan Burak Altunoz/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#svájc#falu#sziklaomlás#evakuáció

Címlapról ajánljuk