Külföld

Gulyás Gregelyt küldi Orbán Viktor Izraelbe az ismét megválasztott Netanjahuhoz

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 8. 7:26

Izraeli lapértesülés szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter lesz az első magas rangú magyar politikus, akit Netanjahu fogad, mióta új, keményvonalas kormánya van a közel-keleti országnak.

Magas rangú küldöttséget indít útnak Orbán Viktor Izraelbe, írja a Times of Israel a Walla News értesülése alapján. A küldöttséget Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vezeti majd, ő lesz az első magas rangú magyar politikus, aki Izraelbe látogat Benjamin Netanjahu tavaly decemberi miniszterelnökké választása óta.

A Walla News izraeli hivatalos forrásokra hivatkozva azt írja, hogy látogatás során Gulyás Gergely találkozik Benjamin Netanjahuval és más izraeli kormánytagokkal, valamint május 15-én, hétfőn beszédet mond a külkapcsolati tanácsban. Az ügyben jártas forrás szerint a magyar nagykövetség kereste meg a tanácsot, és javasolta a rendezvény megtartását. Gulyás beszédének címe: Magyarország: Demokratikus legitimitás és nemzeti érdek háború idején Európában.

Orbán Viktor régóta szoros, baráti kapcsolatokat ápol Izrael újra megválasztott miniszterelnökével, aki hozzá hasonlóan több mint 15 évet töltött már vezető pozícióban. Netanjahu új, szélsőjobboldali politikusokkal megtűzdelt, keményvonalas, arab- és palesztinellenes kormánya miatt hetek óta tüntetések zajlanak Izrael nagyvárosaiban. 

Netanjahu bírálói szerint a politikus az új izraeli kormány élén magyar mintára az igazságügyi rendszer radikális átalakításán dolgozik, hogy az orbánihoz hasonló illiberális demokráciává alakítsa az izraeli politikai berendezkedést. A Times of Israel megjegyzi, hogy az Európai Unióban Orbán Viktor számít Netanjahu legelkötelezettebb hívének, aki számos esetben blokkolt már Izraelt elítélő EU-s állásfoglalásokat.


Orbán múlt hét csütörtökön, a Budapesten ismét megrendezett Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC) elmondott beszédében támogatásáról biztosította Netanjahut:

És Jeruzsálemben is nyertek a konzervatív erők. Látom, hogy a progresszív baloldal ott sem fogadja el a tényeket. De van egy jó hírem Netanjahu miniszterelnök úrnak: minél hangosabbak a liberálisok, annál gyorsabban veszítenek a népszerűségükből. Ezt tapasztalatból mondom.

A magyar-izraeli szövetség állt a középpontban a CPAC egyik kerekasztal-beszélgetésén is:

Sikeres a szövetség a két ország között, és az együttműködés keretében Magyarország és Izrael is a nacionalizmus, egyben a demokrácia védelmének zászlóvivője. Izrael talán abban tud most a legtöbbet Magyarországtól tanulni, hogy nem elég a választást megnyerni

– mondta Gadi Taub, a Jeruzsálemi Héber Egyetem adjunktusa.

Matan Peleg, az Im Tirtzu – a legnagyobb izraeli cionista civil mozgalom – ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az izraeli helyzet jelenleg ahhoz hasonlít, amikor Donald Trump Amerikában megnyerte az elnökválasztást. „A baloldal nálunk is dühösen lépett fel. Egy nappal Netanjahu és a Likud győzelme után azonnal utcára vitték az embereket. De én is félmillió ember előtt mondhattam el, hogy zsidó demokratikus államot akarunk, amit a választói akarat megmutatott.”

Nyitókép: Benjámin Netanjahu izraeli (b) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Budapesten, az Országházban 2017. július 18-án – Fotó: Mohai Balázs / MTI

#Külföld#izrael#magyarország#benjamin netanjahu#orbán viktor#gulyás gergely

Címlapról ajánljuk