Külföld

Az oroszok evakuálnak a zaporizzsjai atomerőmű környékén: pánik tört ki, az ENSZ egy „súlyos nukleáris baleset” lehetőségéről beszél

rtl.hurtl.hu

2023. május 7. 20:33

Több mint 18 települést ürítettek ki.

Több mint 18 települést ürítettek ki az oroszok a zaporizzsjai atomerőmű környékén, írja a BBC. Az evakuálás miatt „őrült pánik” tört ki a környéken, ahol az ukrán ellentámadásra számítanak a helyiek. Az ENSZ nukleáris bizottsága egy „súlyos nukleáris baleset” lehetőségére figyelmeztetett.

Melitopol ukrán polgármestere arról beszélt, hogy többezer autó áll sorban a környéken, és nagyjából öt órát kell várni a kijutásra. A lapnak a nemzetközi atomenergiai ügynökség (IAEA) igazgatója azt mondta: az evakuáció azt jelenti, hogy komoly csatározásokra lehet várni az elkövetkező időszakban az erőmű környékén.

Emlékeztetett: a reaktorok nem üzemelnek, de rengeteg nukleáris anyag található az erőműben. Felidézte, hogy amikor ő pár hete meglátogatta az atomerőművet, egy aknamezőn kellett átkelnie, hogy eljusson hozzá. Az ügynökség korábban azt közölte, hogy a helyzet az erőmű környékén „egyre inkább megjósolhatatlan, és potenciálisan veszélyes”.

„Mélységesen aggódom a tényleges nukleáris biztonság és a létesítményre leselkedő biztonsági kockázatok miatt. Most kell cselekednünk, hogy megakadályozzunk egy súlyos atombalesetnek, illetve annak a környezetet és a lakosságot sújtó következményeinek veszélyét” – mondta.

Egy közelben élő nemrég arról posztolt videót, hogy hosszú sorokban állnak az autóbuszok, amelyekkel a lakosságot szállítják el az oroszok:

Nyitókép: Twitter

#Külföld#zaporizzsjai atomerőmű#evakuálás#orosz-ukrán háború#atomenergia#veszély#pánik

Címlapról ajánljuk