Külföld

Magyar nemzetiségű, a CEU-n is tanító miniszterelnöke lesz Szlovákiának

rtl.hurtl.hu

2023. május 7. 19:37

Ódor Lajost, a Szlovák Nemzeti Bank alelnökét nevezte ki Zuzana Caputová.

Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke lesz Szlovákia miniszterelnöke, miután Zuzana Caputová államfő az előrehozott választásokig hivatalnokkormányra bízta az ország irányítását, írja az Index.

Caputová várhatóan a május 15-ével kezdődő héten nevezi majd ki a szakértői kormány többi tagját. Eduard Heger ügyvezető kormányfő vasárnap délután kérte felmentését azzal indokolva, hogy az államfő nem fogadott el egyet sem a javaslatai közül, amelyek – mint mondta – biztosabb megoldást jelentettek volna, mint egy szakértői kormány kinevezése.

A komáromi születésű Ódor a Szlovák Köztársaság miniszterelnökének és a pénzügyminisztérium volt tanácsadója, 2016 januárjától vendégprofesszorként tevékenykedik a CEU-n is. Honlapján azt írja magáról: „Ideológiám a pragmatizmus, a modern módszereken és adatokon alapuló gazdaságpolitika, valamint meggyőződésem, hogy a sikeres társadalomnak tanult emberekre, értelmes szabályokra és minőségi intézményekre van szüksége. Mindig is sokoldalú közgazdász szerettem volna lenni, valami az építőipari munkás, az orvos és a fordító között”.

Nyitókép: Benjamin200HU – Wikimedia Commons

#Külföld#szlovák#kormány#magyar#miniszterelnök#ódor lajos#ceu

Címlapról ajánljuk