Külföld

Veszélyben az ukrán haderő erőssége, megtalálhatták az ellenszert az oroszok

rtl.hurtl.hu

2023. május 6. 8:15

Egyre sikeresebben zavarják meg az oroszok a HIMARS-rakétákat, márpedig ez a fegyver kulcsfontosságú szerephez jut az ukrán védekezében és a tervezett ellentámadásban is. 

Az orosz haderő elektronikus zavaró-berendezésekkel próbálja hatástalanítani az amerikai gyártású HIMARS-rakétákat az ukrán fronton, az utóbbi hónapokban pedig egyre sikeresebben teszi ezt – írta a CNN

Ukrajna azóta ért el nagyobb sikereket a harctéren, hogy az Egyesült Államok 18 ilyen típusú rakétarendszert adott át. (A tervek szerint további 20-at szállítanak majd.) Mint megírtuk, az M142 HIMARS rakétasorozatvetőrendszer egy hordozó járműből – gyakorlatilag egy teherautóból – és a fegyverrendszerből áll. Viszonylag kicsi, gyors, viszont nagyon pontos. 

Ezt is ajánljuk:
Videón Putyin rémálma: így szabadították a földi poklot az orosz támadókra Ukrajnában

Az ukrán erők ezzel a fegyverrel képessé váltak arra, hogy célba vegyék a front mögötti orosz lőszer- és üzemanyagraktárakat, illetve parancsnoki állásokat, a rakétarendszer pedig odébbállhat, mielőtt az orosz tüzérség bemérné és válaszcsapást indítana. Az oroszok helyzetét nehezíti, hogy a kilőtt rakéták döbbenetesen gyorsan, akár 3000 kilométeres óránkénti sebességgel szállnak, viszont alacsonyan, így rendkívül nehéz védekezni ellenük.

A CNN szerint ugyanakkor az elmúlt hetekben 

az orosz hadsereg olyan elektronikus eszközöket vetett be, amelyek megzavarják a rakéták célzórendszerét, ezáltal pedig nagyban romlott a pontosság is. 

Az amerikai és ukrán tisztviselők emiatt folyamatosan finomhangolják a fegyvert, így egy ideig ismét pontosan működnek a rakéták, ám az orosz hadsereg erre reagálva szintén módosítja a zavaróberendezések működését, amivel újra eltérítik a GPS-alapon haladó rakétákat.

A CNN forrása állandó macska-egér harcként írta le a helyzetet. A Pentagon magas rangú tisztviselője tagadta, hogy az oroszok képesek érdemben zavarni a HIMARS-okat, szerinte az elmúlt napokban is gond nélkül lőtték ki a rakétákat.

Nyitókép: Francis R. Malasig / MTI / EPA

 

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#ukrajna#himars

Címlapról ajánljuk