Külföld

Őrizetben a nyolc iskolatársát lelövő belgrádi diák apja

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 6. 16:13

Mivel a hetedikes diák még nincs 14 éves, ezért nem büntethető, helyette az apja felelhet az iskolai mészárlásért.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, nyolc diák és egy biztonsági őr halt meg szerdán egy belgrádi általános iskolában, amikor egy hetedikes diák lövöldözni kezdett. A 14 éves fiú nem sokkal a tanítás kezdete után kezdett lőni apja pisztolyával. Először a történelemórát tartó tanárnőr lőtt rá, életveszélyesen megsebesítve őt, majd válogatás nélkül tüzelni kezdett társaira, akik közül nyolcan életüket vesztették, hatan megsebesültek. A diák az iskola egyik biztonsági őrét is megölte. A lövöldözés öt áldozatát szombaton eltemették, írja a The Guardian.

A rendőrséget nem sokkal 8 óra 40 perc után riasztották a Vracar kerületben található Vladislav Ribnikar általános iskolához. Minden bevethető járőrt azonnal odaküldtek, az utcát lezárták, és lövöldöző fiút az iskola udvarán elfogták.

Mivel a lövöldöző fiú még nem töltötte be 14 életévét, a szerbiai jog szerint nem állítható bíróság elé. A szerb rendőrség szombaton közölte, hogy a fiú apját őrizetbe vették, és javasolni fogják az előzetes letartóztatását, írja a Telex a Szabad Magyar Szó tudósítására hivatkozva.

A fiút a belgrádi pszichiátriai klinikán helyezték el megfigyelésre. Helyette az apa felelhet a kilenc halálos áldozatot követelő iskolai mészárlásért, őrizetbe vételére azért is volt szükség, hogy ne tudja befolyásolni a tanúkat.

A gyanú szerint az apa gyakran vitte lőtérre 13 éves fiát, ahol együtt gyakorolták a lőfegyverek és lőszerek használatát. Az előzetes letartóztatásba vételről döntő bíróság szerint az apa nem tárolta biztonságos helyen a lőfegyvereket, lőszereket, a gyerek így juthatott hozzá azokhoz. A bírósági meghallgatáson az apa tagadta az ellene felhozott vádakat. A férfi éveket tölthet rácsok mögött a közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény miatt.

Nem sokkal később újabb lövöldözés történt Szerbiában: a Belgrád melletti Mladenovácon csütörtök késő este egy 21 éves férfi egy iskolaudvaron összegyűlt fiatalokra kezdett tüzelni, közülük nyolcat agyonlőve. A támadót nyolc órányi hajtóvadászatot követően kapták el.


A becslések szerint a kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut. Az iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkák az országban.

Nyitókép: Darko Vojinovic / AP

#Külföld#szerbia#iskolai lövöldözés#őrizetbe vétel

Címlapról ajánljuk