Külföld

Belgrádi iskolai lövöldözés: nyolc gyerek halt meg

rtl.hurtl.hu

2023. május 3. 11:50

Egy 14 éves fiú kezdett el lövöldözni, apja pisztolyával. 

Nyolc diák és egy biztonsági őr halt meg szerdán egy belgrádi általános iskolában, amikor egy hetedikes diák lövöldözni kezdett – közölte a szerbiai belügyminisztérium, és egyben arról tájékoztatott, hogy a sebesült tanárnőt, valamint további hat diákot kórházban ápolnak.

A szerbiai belügyminisztérium közleménye szerint a 14 éves fiú nem sokkal a tanítás kezdete után lőtt rá a gyanú szerint édesapja pisztolyával a diákokra, a tanárokra és az iskola biztonsági személyzetére. A rendőrök elfogták, a lövöldözés indítéka még ismeretlen.

Kifejezéstelen arccal gyilkolt

A fiú egyik osztálytársának édesapja az N1 regionális hírtelevízió belgrádi irodájának nyilatkozva mondta el, hogy a lánya kiszaladt a teremből, amikor az egyébként eminens tanuló osztálytársa kifejezéstelen arccal lövöldözni kezdett. Először a történelemórát tartó tanár lőtte le, majd válogatás nélkül kezdte lőni a diákokat.

A tanárnőt a kerületi polgármester közlése szerint életveszélyes állapotban szállították kórházba, és az orvosok még küzdenek az életéért. 

Egy diák az RTS szerb televíziónak elmondta:

Láttam, ahogy sikoltozva rohannak ki a gyerekek az iskolából. A szülők pánikba esve érkeztek.

Az N1-nek nyilatkozó apuka elmondta:

Láttam az asztal alatt fekvű biztonsági őrt, és két kislányt, véres ingben. Úgy hallottam, hogy a fiú csendes, jó fiú volt, és nemrég érkezett az osztályba.

Egy diák a helyi sajtónak nyilatkozva szitén jól tanuló, csendes, magának való gyerekként jellemezte a lövöldözőt, akiről alig tudtak valamit – írta az AP. 

A rendőrséget nem sokkal 8 óra 40 perc után riasztották a Vracar kerületben található Vladislav Ribnikar általános iskolához. A szerb belügyminisztérium közlése szerint minden szabad járőrt azonnal odaküldtek, az utcát lezárták, és gyorsan elfogták az elkövetőt. A csak K.K. monogrammal azonosított fiú az iskola udvarán fogtá el – közölte az AP amerikai hírügynökség, a szerb rendőrségre hivatkozva.

A becslések szerint a kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut. Az iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkák az országban.

Nyitókép: AP Photo/Darko Vojinovic

#Külföld#belgrád#iskolai lövöldözés#szerbia

Címlapról ajánljuk