Külföld

Belgrádi tömegmészárlások: Aleksandar Vucic megígérte, hogy lefegyverezik Szerbiát

rtl.hurtl.hu

2023. május 5. 18:44

Szerbia alaposan szigorít a fegyvertartási szabályokon, miután egy hét alatt két megrendítő tömeggyilkosság is történt az országban. 

Aleksandar Vucic szerb elnök ígéretet tett Szerbia teljes lefegyverzésére, miután 48 órán belül már a második tömeggyilkosság történt az országban. Szigorítják a fegyvertartási szabályokat, az engedéllyel rendelkező személyeket pedig gyakrabban ellenőriznék – írja a BBC.

Mint arról az rtl.hu és a Híradó is beszámolt, a héten Szerbiában két sokkoló is történt:

  • Egy belgrádi általános iskolában kedden egy hetedikes diák lelőtte nyolc társát és az iskolaőrt, illetve megsebesített további hat tanulót és egy tanárt. A feltételezések szerint iskolai zaklatás állhat a háttérben, a 13 éves diáknak halállistája is volt.
  • Nyolc órányi hajtóvadászatot követően a szerb rendőrség pénteken elfogta azt a férfit, aki gépkarabéllyal lőtt le nyolc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén csütörtök késő este.

Vucic az iskolai mészárlás után közölte, hogy Szerbiában is 12 évre csökkentené a büntethetőség korhatárát, a jelenlegi törvények értelmében ugyanis a legsúlyosabb bűncselekményeknél is csak 14 éven felüliek büntethetők.

A szerb kormányfő a pénteki incidens után is rendkívüli sajtótájékoztató tartott, ahol terrorcselekménynek minősítette az esetet, valamint közölte:

  • Felülvizsgálják az összes fegyvertartót – csaknem 400 ezer embert –, az ellenőrzések után 30-40 ezernél nem lesz több a legálisan tartott fegyver az országban.
  • Megduplázzák az illegális fegyvertartásért járó bírságokat, valamint az engedéllyel rendelkezőktől gyakrabban követelnek majd pszichiátriai és pszichológiai tesztet.

Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut, iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkán fordulnak elő az országban. Most azt tervezik, hogy megerősítik az iskolák biztonságát, a következő hat hónapban 1200 rendőr vezényelnek ki az ország oktatási intézményeibe.


Nyitókép: AP Photo / Darko Vojinovic

#Külföld#szerbia#vucic#bejelentés#szigorítás#fegyvertartás#tömeggyilkosság

Címlapról ajánljuk