Külföld

Tízéves gyerekmunkásokat találtak egy amerikai McDonald’s-ban

rtl.hurtl.hu

2023. május 3. 18:23

Több étteremben pedig tanítási napokon is nyolc óránál többet dolgoztak kiskorúak.

A gyerekmunkával kapcsolatos szabályok megsértését tárta fel több McDonald’s étteremben az amerikai munkaügyi minisztérium vizsgálata. Kentucky, Indiana, Maryland és Ohio államban 305 gyermeket a megengedettnél több órában foglalkoztattak, és olyan munkákat is végeztettek velük, amit a koruk miatt nem szabadott volna. Louisville-ben két tízéves gyereket is találtak, akiket fizetés nélkül dolgoztattak, előfordult, hogy hajnali két órakor is.

Olyan esetekre is fény derült, amikor 14-15 éves gyerekek iskolaidőben dolgoztak. A renitens éttermekre összesen 72 millió forintnyi büntetést szabtak ki – derült ki a Guardian cikkéből.

Februárban már büntetést szabtak ki hét pennsylvaniai McDonald’s étterem üzemeltetőjére, amiért szemet hunyt afölött, hogy a 16 év alatti diákmunkások a törvény által megengedett munkaidőn túl is dolgoztak, illetve kilenc esetben 16 év alattiakra bízták éttermeiben az olajsütők kezelését, ami az égési sérülés veszélye miatt tiltott. Egy másik pennysylvaniai üzemeltető éttermeiben tanítási napokon is több mint nyolc órát dolgoztak kiskorúak, este kilenc óra után is.

Nyitókép (illusztráció): Chad Buchanan/Getty Images

#Külföld#mcdonald's#gyerekmunka#amerikai egyesült államok

Címlapról ajánljuk