Külföld

Amerikai hírszerzés: Fél év alatt 20 ezer orosz katona halt meg Bahmutnál

rtl.hurtl.hu

2023. május 1. 21:55

Az Egyesült Államok 80 ezerre becsüli a sebesültek számát. A halottak között sokan a Wagner-csoporthoz tartoztak.

Több mint 20 ezer embert vesztett az orosz katonaság a Bahmut körül vívott harcokban az elmúlt csaknem fél évben az amerikai hírszerzés szerint – jelentette ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hétfőn.

John Kirby egy sajtóbeszélgetésen arról beszélt, hogy a hírszerzés adatai szerint tavaly december óta a kelet-ukrajnai városért zajló csatában a több mint 20 ezer halott mellett 80 ezer sebesült is szerepel az orosz veszteséglistán. Ahogy mondta, az áldozatok egy része az orosz hadsereg tagja, de jelentős részük a Wagner-csoport fizetett katonája volt. 

Az amerikai illetékes állítása szerint sok az áldozatok között az oroszországi börtönökben toborzott korábbi elítélt.

John Kirby elismerte, hogy az orosz hadsereg Bahmut térségénél járulékos előretörést tudott elérni, de hozzátette, hogy annak „szörnyű ára volt” az emberveszteséget tekintve és kiürítette az orosz katonai raktárakat.

Bahmut városát, amelynek birtoklásáért hónapok óta zajlik a csata, John Kirby stratégiai érték szempontjából korlátozottnak nevezte és megismételte, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Ukrajna támogatása mellett, tartson, ameddig tart.

Nyitókép: Légifelvétel Bahmutról 2023. április 26-án. Fotó: AP/Libkos.

#Külföld#bahmut#orosz-ukrán háború#halálos áldozatok#egyesült államok

Címlapról ajánljuk