Külföld

Down-szindrómás Barbie babát dobtak piacra

rtl.hurtl.hu

2023. április 25. 18:48

A cég amerikai jótékonysági és orvosi szakértőkkel együttműködve alkotta meg a babát. 

 

A Mattel piacra dobja az első Down-szindrómás Barbie babáját. A projekt mögött álló cég vezetője szerint így egyre több gyermek találhat majd olyan játékot, amely őt képviseli – írja a Guardian.

A Mattel vállalata az amerikai National Down Syndrome Society-vel (NDSS) közösen alkotta meg az új babát. De több jótékonysági és orvosi szakértővel is együttműködött annak érdekében, hogy olyan formát kapjon a játékbaba, amely hűen mutatja be a Down-szindrómás nőket.

A jótékonysági szervezetek üdvözölték a lépést, a kampányban pedig még Ellie Goldstein, a Down-szindrómás brit modell is szerepet vállalt. Az NDSS útmutatásai alapján a baba rózsaszín nyaklánca jelképezi azt a kromoszómát, amely a betegséggel járó testi jegyeket hordozza.

A baba a 2022-ben bevezetett Barbie Fashionistas termékcsalád része, amelyben többek között lábprotézissel rendelkező, kerekesszékes és kevésbé maszkulin férfi babák is helyet kaptak. Mint a lap is megjegyzi, az elmúlt években sorra érkeztek az inkluzívabb Barbie játékok: 2017-ben például a cég egy hidzsábot viselő babát is kiadott, amelyet Ibtihaj Muhammad olimpiai aranyérmes vívóról mintáztak.

Nyitókép: Mattel

#Külföld#down szindróma#barbie#baba#gyermek#Játék

Címlapról ajánljuk