Külföld

Evakuálták az amerikai nagykövetséget Szudánban

rtl.hurtl.hu

2023. április 23. 7:26

A polgáháborús országban nyolc magyar rekedt. 

 Az amerikai hadsereg kimenekítette Szudánból az Egyesült Államok kartúmi nagykövetségének dolgozóit - derült ki Joe Biden amerikai elnök helyi idő szerint szombaton közzétett bejelentéséből. Amerikai kormányzati források szerint a mintegy 70 embert - a dolgozókat és családjaikat - légi úton menekítették ki és Etiópiába szállították.

Washington átmenetileg felfüggeszti a kartúmi nagykövetségen folyó munkát. Antony Blinken amerikai külügyminiszter közleményben arról tájékoztatott, hogy a harcok közepette zajló munka „elfogadhatatlan kockázatot” jelentene a dolgozók számára.  Biden azt mondta: azon mintegy 16 ezer amerikai állampolgárról, akik kimenekítését túl veszélyesnek ítélték, folyamatos tájékoztatást kap.

A nagykövetség területére hat helikopterrel szálltak le - közölte Twitter-oldalán a hadsereggel szemben álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai milícia, hozzátéve, hogy segítséget nyújtottak az amerikai diplomaták és családjaik evakuálásában. 

Szudánban a múlt hét végén kezdődtek harcok a szudáni hadsereg és az RSF között, miután megrekedtek a tárgyalások arról, hogy miként integrálják a hadsereg soraiba a félkatonai szervezetet. Az összecsapásoknak már több száz halálos áldozata van.

A harcok továbbra is a fővárosban, Kartúmban, illetve a nyugati régióban található Darfúrban a legintenzívebbek, a pénteki, a ramadán böjti hónapot lezáró ünnepre meghirdetett háromnapos tűzszünet pedig gyakorlatilag azonnal összeomlott.

Magyarokat menekítettek

Az országból 14 magyar állampolgárt tengeri úton mentettek ki. Valamennyien búvártúrán voltak, amikor kitörtek a harcok. Az utazást szervező cég ügyvezetője az RTL híradónak azt mondta, 3 napig tartott, amíg eljutottak Egyiptomig, de az utasok között nem volt pánik. 

A külügyminisztérium további 8 magyarról tud, akik az országban rekedtek. A TEK készen áll, hogy kimentse őket.

Nyitókép:  Omer Erdem/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#szudán#egyesült államok#evakuálás#nagykövetség

Címlapról ajánljuk