Külföld

Volodimir Zelenszkijt is meghívták a júliusi NATO-csúcsra

rtl.hurtl.hu

2023. április 21. 12:56

Az ukrán elnök igent mondott a felkérésre.

Jens Stoltenberg a németországi Ramstein amerikai légi támaszponton az Ukrajna önvédelmét támogató országok tanácskozása előtt tett nyilatkozatában ismertette, hogy előző napi kijevi látogatásán meghívta Volodomir Zelenszkijt a júliusi NATO-csúcsra, és az ukrán elnök el is fogadta a meghívást, közölte az MTI.

Mint mondta, a vilniusi csúcstalálkozón a szövetség tagjainak meg kell erősíteniük elkötelezettségüket az iránt, hogy ameddig csak szükséges, jelentős katonai támogatással segítik Ukrajnát annak érdekében, hogy megmaradjon szuverén, független európai nemzetként.

Stoltenberg elmondta, hogy a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek a litván fővárosban arról is dönteniük kell, hogy egy több évre szóló programmal segítik Ukrajnát az átállásban a szovjet időkből származó fegyverekről, szabványokról és doktrínákról a NATO szabványaira és doktrínáira, és a szövetség és Ukrajna fegyveres erői közötti együttműködési képesség, interoperabilitás biztosításában.

A főtitkár a németországi Ramstein támaszponton 54 ország (a 31 NATO-tag és további 23 állam) képviselőivel együtt egyeztet Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel az ország védelmi képességének további erősítéséről.

Nyitókép: Andriy Zhyhaylo / Obozrevatel / Global Images Ukraine / Getty Images

#Külföld#jens stoltenberg#Volodimir Zelenszkij#nato#Nato-csúcs

Címlapról ajánljuk