Külföld

„Lehetőség Ukrajnának, hogy továbbra is bátran védekezzen a brutális és provokálatlan háborúval szemben” – jelentős hadi segélyt küldött Amerika

Dévai LászlóDévai László

2023. április 20. 6:54

Washington 350 millió dollárral és HIMARS-rendszerekkel kompatibilis lőszerekkel támogatja Ukrajnát. Ez az összeg nagyjából 112 milliárd forintnak felel meg.

Az Egyesült Államok ismét Ukrajnát segíti az orosz invázió ellen védekezésben, Washington újabb katonai segélyt jelentett be, amelynek keretében 325 millió dollárral és HIMARS rakétarendszerrel kompatibilis lőszerekkel támogatják az ukrán honvédőket, írja a Reuters.

Korábban arról írtunk, hogy a nemrég egy csetcsoportban kiszivárgott amerikai hírszerzési jelentések szerint az ukrán légvédelem annyira megroggyant, hogy májusban már képtelen lehet megvédeni az országot, miközben az orosz légi erőnek még vannak még tartalékai.

Az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője közölte, hogy a mostani csomag mindenek előtt lőszereket tartalmaz olyan fegyverrendszerekhez, mint például a HIMARS önjáró rakétatüzérségi eszközök.

Emellett tartalmaz még több mint kilencmillió darab, kézifegyverekbe való lövedéket, korszerű páncéltörő rakétákat, logisztikai járműveket, tüzérségi lőszereket és harckocsik elleni aknákat. Hangsúlyozta, hogy a támogatást az amerikai hadsereg készleteiből nyújtják.

Az újabb védelmi támogatás lehetőséget nyújt Ukrajnának, hogy továbbra is bátran védekezzen Oroszország brutális, provokálatlan és igazságtalan háborújával szemben

– hangoztatta Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Nyitókép: Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu Agency / Getty Images

#Külföld#himars#rakéta#támogatás#orosz-ukrán háború#oroszország

Címlapról ajánljuk