Külföld

Megállapodott az afrikai országokkal a kormány, Magyarország visszavonja a vétót

rtl.hurtl.hu

2023. április 19. 15:07

A megállapodást elvileg tavaly novemberben kellett volna aláírni, de akkor még ellenállt a magyar kabinet.

Az utóbbi hetek tárgyalásai során a kormány megkapta az elvárt garanciákat az Európai Unió és a 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országot tömörítő csoport közötti megállapodással kapcsolatban, így Magyarország hozzájárul annak aláírásához – jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Mauritiuson.

A megállapodást az eredeti tervek szerint tavaly novemberben fogadták volna el, de a magyar kormány vétózott. 


Szijjártó Péter a mauritiusi külügyminiszterrel, Alan Ganoóval tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, azért tudtak most mégis megállapodni, mert a tárgyalások során megegyeztek,

így nemzeti hatáskörben marad továbbra is mindenfajta döntés a migrációval és a munkaerőpiaci kérdésekkel kapcsolatban, s nem szenved csorbát a gyerekek védelme sem a rájuk erőltetni próbált LMBTQ-propagandával szemben.

Közölte, hogy az Európai Unió valamint az Afrikai, Karibi és Csendes-óceáni Csoport között tervezett, úgynevezett poszt-cotonou-i megállapodásnak három pillére van: a gazdasági együttműködés, a migráció, illetve az egyéb ügyek, például a szexuális jogok.

„Magyarország egyértelműen egyetért azzal, hogy a gazdasági együttműködést szorosabbra vonják, ez mindkét fél számára előnyös lenne, különösképpen napjainkban, amikor a világ ismét a blokkosodás irányába halad” – mondta. Hozzátette: a migráció és a szexuális jogok kérdését illetően azonban a kormánynak súlyos kételyei és vörös vonalai vannak.

  • A kormány ugyanis „a migrációt veszélyes jelenségnek tekinti, amelyet nem kezelni, hanem megállítani kell, és amely súlyos biztonsági kockázatokat jelent az EU számára”. 
  • A kormány elutasítja az „agresszív LMBTQ-propagandát”, a szexuális nevelést a szülők kizárólagos jogának tekinti, és nem ismer kompromisszumot a gyerekek védelme terén.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy a most elért egyezség alapján kiegészítik az EU tanácsi határozatát, ezzel világossá téve, hogy a poszt-cotonou-i megállapodás nincs semmi kihatással a migrációra és a szexuális nevelésre vonatkozó nemzeti kompetenciákra, azaz az aláírástól függetlenül ezen területeken minden döntés nemzeti kompetenciában marad.

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

#Külföld#szijjártó péter#afrika#bevándorlás#lmbtq

Címlapról ajánljuk