Külföld

Csaknem 1 millió forintnak megfelelő ellátmányt kapnak a fronton harcoló ukrán katonák

rtl.hurtl.hu

2023. április 19. 21:24

Az ukrán frontharcosok jobban keresnek, mint az oroszok.

Az orosz erők ellen harcoló, fronton szolgáló ukrán katonák 100 ezer hrivnya (932 ezer forint) összegű ellátmányt kapnak havonta – közölte szerdán az ukrán hadvezetés azzal a szándékkal, hogy véget vessen a pénzügyi ellátmány és az egyéb juttatások körül kialakult találgatásoknak.

Egy katona, aki az országot szolgálja, és agresszortól védve saját életét és egészségét kockáztatja, rendkívül nehéz körülmények között teljesítve feladatát, annak nagyon motiváltnak kell lennie

 – áll az ukrán vezérkar közleményében.

A 100 ezer hrivnya ellátmány azoknak a védőknek van fenntartva, akik közvetlenül a fronton szolgálnak. Azok a katonák, akik a harci övezetben feladatokat látnak el, de közvetlenül nem vesznek részt a harci cselekményekben, illetve azok, akik a légvédelmi erőknél szolgálnak, 30 ezer hrivnyát (280 ezer forint) kapnak. A hátországban szolgálók nem kapnak frontpótlékot.

A tájékoztatás szerint az alapellátmány összegét február elejétől mintegy 20 ezer hrivnyára (186 ezer forint) emelték.

Az ukrán vezérkar szerint az ukrán katonákat tisztességesen megfizetik, így 

nem keletkezik bérfeszültség a többi ukrán állampolgárhoz képest, és így teljesül az életüket és egészségüket kockáztató katonák megbecsülése is.

Az orosz katonák alapellátmánya hivatalos adatok szerint 37 ezer rubel (156 ezer forint), amelyhez 158 ezer rubel (667 ezer forint) frontpótlék is járul.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ukrán katonák társaságában a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó front közelében lévő Avdiivkában 2023. április 18-án. Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat.

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#zsold#fizetés#front#pótlék

Címlapról ajánljuk