Külföld

Pánik Japánban: Észak-Korea kilőtt egy rakétát

rtl.hurtl.hu

2023. április 13. 10:13

Phenjan környékéről egy újfajta, közepes vagy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát lőttek ki. Japán északi részén a lakosságot arra is felszólították, hogy húzódjanak fedezékbe.

Észak-Korea egy feltehetően új típusú ballisztikus rakétát lőtt ki, ami pánikhangulathoz vezetett Japán északi részén, ahol a lakosságot is riasztották a veszélyre – írja az MTI.

A dél-koreai hadsereg közleményéből kiderült, hogy Észak-Korea Phenjan környékéről egy újfajta, közepes vagy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki, amire korábban nem volt példa. Dél-Korea súlyos provokációnak minősítette az incidenst, amit később az Egyesült Államok is elítélt.

A kilövés miatt Japán riasztást rendeltek el Hokkaidón, Japán második legnagyobb szigetén.

A közlemény szerint a rakéta mintegy ezer kilométert tett meg, de miután kiderült, hogy nem japán területre csapódott be, a hatóságok visszavonták a kiadott riasztást. A japán parti őrség tájékoztatása alapján a rakéta Észak-Koreától keletre zuhant a tengerbe.

Adrienne Watson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője közölte, bár nyitva áll az ajtó a diplomáciai megoldások előtt, Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek azonnal be kell szüntetnie a biztonságot fenyegető akcióit.

Nyitókép: MTI / EPA / KCNA

#Külföld#észak-korea#ballisztikus rakéta#japán#riasztás#dél-korea#hadsereg#provokáció

Címlapról ajánljuk