Külföld

Videó: román szélsőségesek zavarták meg Novák Katalin beszédét Nagykárolyban

rtl.hurtl.hu

2023. április 12. 18:25

A köztársasági elnök Kölcsey Ferenc szobrának avatására érkezett.

Román szélsőségesek zavarták meg Novák Katalin beszédét Kölcsey Ferenc szobrának avatóünnepségén a Szatmár megyei Nagykárolyban – írja a Maszol.

Az erdélyi portál helyszíni videójában is hallatszik, hogy a magyar államfő látogatása ellen tiltakozók – köztük a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) nevű jobboldali populista és nacionalista párt szimpatizánsai – fütyültek, bekiabáltak, hangoskodtak. Transzparenseket is a magasba emeltek olyan magyarellenes feliratokkal, mint „Valami örök: Erdély román föld!”, illetve „Ez itt Románia! Ez a mi hazánk!”.


A Transtelex szerint több tucat román nacionalista tüntető vonult fel a nagykárolyi polgármesteri hivatal előtt, hatalmas román nemzeti zászlót feszítettek ki és magyarellenes skandálással várták Novák Katalin megjelenését. Az ünnepség jelentős csúszással kezdődött, az esemény helyszínét rengeteg rendőr és csendőr biztosítja.

Novák Katalin a Transtelex beszámolója szerint keletről és nyugatról leskelődő, „liberálisnak mondott” veszélyekről beszélt, azt fejtegette, hogy „farkasok közt” él a magyarság a határain belül, de nem enged a „veszélyes ideológiáknak”.


A portál azt írja, hogy a tiltakozók kifejezetten Novák Katalin látogatását tekintették provokációnak, ezt korábban sértőnek és irredenta aktusnak nevezték.

#Külföld#novák katalin#románia#nagykároly#tiltakozás#nacionalizmus#kölcsey ferenc

Címlapról ajánljuk