Külföld

Oroszország gyilkolta Magyarországot, megölte Petőfit, gyilkolja Ukrajnát – újabb óriásplakátokon állítják párhuzamba az oroszok magyarországi és ukrajnai brutalitását

Nagy MartinNagy Martin

2023. április 12. 13:20

Ungvár városában és a magyar-ukrán határ mentén is megjelentek olyan óriásplakátok, amelyek párhuzamba állítják az ’56-os forradalmat és Ukrajna megszállását. Egyelőre nem tudni, pontosan ki állhat a kampány mögött.

Magyar és ukrán kétnyelvű óriásplakátok jelentek meg Ungvár városában, amelyek párhuzamba állítják Magyarország 1956-os orosz megszállását és Ukrajna invázióját – vette észre a Csehszlovák Kém nevű Facebook oldal kedden.

A fényképet Szandra Tóthová, az „Ember a szükségben” nevű civil humanitárius szervezet szlovákiai csoportjának stratégiai partnerségi vezetője küldte el az oldal üzemeltetőjének. Az rtl.hu megkereste a civil szervezet munkatársát, ha válaszol, beszámolunk róla. 


Az óriásplakát a források szerint a Kárpátalja legnagyobb településéről, az ukrajnai Ungvár városából származik. A plakáton a következő szövegek láthatók magyar és ukrán nyelven:

  • Oroszország gyilkolta Magyarországot / Budapest 1956
  • Oroszország gyilkolja Ukrajnát / Ukrajna 2014

Mint kiderült, egyes plakátok már régebb óta kint vannak: az ukrán trubyna.org két hete vett észre olyan posztereket az ukrán-magyar határ mentén, amelyiken többek között Petőfi Sándort is ábrázolják. Ezeken ez olvasható:

  • Oroszország ölte meg Petőfit
  • Oroszország gyilkol minket


Mindkét plakáton található egy-egy QR-kód. Érdekesség, hogy a Petőfis poszteren lévő a Honvédelmi Minisztérium weboldalára vezet, azon belül is egy, a költő haláláról szóló 2012-es cikkre. Ebben egyebek közt az szerepel:

1849. július 31-én találkozott Bem mintegy 3–4 ezer főt számláló serege a csaknem ötszörös túlerőben lévő orosz haderővel. A fehéregyházi (segesvári) ütközet a magyarok vereségével végződött. A csatában délután még élve látták a költőt, de további sorsát máig homály fedi.

Az 1956-os magyar forradalmat és az Ukrajna ellen, csaknem 10 éve tartó orosz háborút párhuzamba állító plakáton pedig olyan QR-kód szerepel, ami az Ukrajnában elkövetett háború bűnöket listázza. Egyelőre nem derült ki, hogy pontosan ki áll a plakátok mögött, azokat egy ungvári szervezet osztotta meg. 

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, az ungvári plakáttal közel egyidőben Magyarországon is hasonló akció zajlik: „Ruszkik haza” feliratú óriásplakátok jelentek meg országszerte, a plakátok szintén az 1956-os forradalom jelmondatával állítják párhuzamba az ukrajnai eseményeket. A rajtuk lévő felirat szerint az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége támogatta a hirdetések megjelenését. 

Nyitókép: Українське Закарпаття / Facebook

#Külföld#magyar#ukrán#plakátok#ma#orosz-ukrán háború#Ungvár#kárpátalja#petőfi sándor

Címlapról ajánljuk