Külföld

Lengyel nagykövet: Varsóban arra számítottak, hogy a választás után változik Orbánék álláspontja Ukrajnával szemben

rtl.hurtl.hu

2023. április 12. 21:01

Sebastian Kęciek szerint orosz import helyett lengyel, horvát, román kikötőkön keresztül is fedezni lehetne a magyar gázfogyasztást.

Lengyelországot meglepte, hogy Szijjártó Péter Minszkben és Moszkvában is tárgyalt az elmúlt napokban, hetekben – erről Lengyelország budapesti nagykövete beszélt. Sebastian Kęciek a Wacław Felczak Alapítvány budapesti rendezvényén vett részt, amiről a 24.hu tudósított.

A nagykövet szerint Szijjártó oroszországi és fehéroroszországi tárgyalásain a magyarországi diplomáciai közösség más tagjai is meglepődtek. Elismerte, hogy az orosz-ukrán háború kitörése óta „lehűltek” a lengyel-magyar kapcsolatok, ám szerinte évszázados hagyományai vannak a lengyel-magyar barátságnak, és ezekre a szilárd alapokra lehet építeni a jövőben is.

Sebastian Kęciek úgy vélte, hogy Magyarország nem használja ki az Egyesült Államok támogatta kelet-közép-európai Három Tenger Kezdeményezés nyújtotta lehetőségeket: szerinte lengyel, horvát, román kikötőkön keresztül a magyar gázfogyasztást is fedezni lehetne. Arról is beszélt, hogy a tavalyi országgyűlési választás után érkezett Budapestre, Varsóban pedig ekkoriban azt hitték, hogy változni fog a magyar kormány Ukrajnával szemben a kampányban hangoztatott álláspontja.

A lengyel nagykövet szerint a járvány megmutatta, hogy a regionális együttműködések sokkal inkább felértékelődtek, mint a belső-ázsiai volt szovjet köztársaságokkal folytatott magyar tárgyalások, a V4-ek belső kereskedelme már nagyobb, mint a német-amerikai kereskedelmi forgalom. Az orosz-ukrán háború miatt viszont az együttműködés intenzitása csökkent.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

#Külföld#sebastian kęciek#lengyelország#nagykövet#szijjártó péter#oroszország#orosz-ukrán háború#gáz#ukrajna

Címlapról ajánljuk