Külföld

Oroszország megnehezítené, hogy a hadköteles férfiak elmeneküljenek a bevonulás elől

rtl.hurtl.hu

2023. április 11. 14:04

Eddig megúszhatták azzal, hogy nem vették át a behívót.

Oroszország a katonai behívók elektronikus kézbesítésével nehezítené meg, hogy a hadköteles férfiak a behívó átvételének elkerülésével próbálják megúszni a szolgálatot – közölte a Reuters. Ehhez törvénymódosításra is szükség van, amit az Állami Duma keddi ülésén tárgyal.

Kormánytisztviselők szerint nincs napirenden újabb mozgósítás azután, hogy tavaly 300 ezer embert köteleztek az ukrajnai háborúban való részvételre, ehelyett most reklámkampánnyal próbálnak önkéntes haderőt toborozni. A Kreml szóvivője szerint voltak problémák a tavalyi mozgósítással, a rendszer tökéletesítésre és korszerűsítésre szorul.

A Kreml szóvivője nem tart attól, hogy az elektronikus behívók bevezetése újabb kivándorlási hullámot váltana ki a fiatal férfiak körében. A jelenlegi rendszerben a hadkiegészítő parancsnokságok a behívandók bejegyzett lakcímére küldik a behívót, de annak megállapítása is nehézséget okoz, hogy az érintettek átvették-e az iratot.

A tervezett szabályok értelmében a behívót a kormányzati portálon keresztül továbbítanák, és azt, aki megkapta a dokumentumot, és nem jelenik meg a hadkiegészítő parancsnokságon, eltiltanák a külföldre utazástól.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#sorozás#mozgósítás

Címlapról ajánljuk