Külföld

Brutális felvétel: a hátsó ülésről lőtte agyon a rendőr a lopott autóban menekülő 17 évest

rtl.hurtl.hu

2023. április 6. 8:12

A fiatal a vezetőülésben aludt, amikor a rendőr bemászott, hogy letartóztassa. De a fiú felébredt, és a gázba taposott. 

Vizsgálatot indított az amerikai legfelsőbb ügyészség egy 17 éves washingtoni fiatal halálának ügyében, akit egy rendőr lőtt agyon, miközben egy lopott autóval menekült – a rendőrrel a hátsó ülésen. Az eset még március 18-án történt, de a rendőrség szerdán hozta nyilvánosságra az esetről készült videókat.

A felvételen látni, ahogy több rendőr vesz körbe egy autót, ami járó motorral állt helyi idő szerint reggel 9 órakor egy út szélén. A vezetőülésben a 17 éves Dalaneo Martin aludt. Miután az autóról kiderült, hogy lopott, a rendőrök megpróbálták elfogni a sofőrt úgy, hogy ne ébresszék fel.

A felvételeken hallani, ahogy egy rendőr arra figyelmezteti kollégáit, hogy „ne másszatok be az autóba”, és nehogy ott ragadjanak, és azt javasolja, hogy „ha elindul, hagyjátok elmenni”. A rendőrök végül mégiscsak úgy próbálták elfogni, hogy bemásztak a járműbe, és megpróbálták lefogni, miközben alszik.

A fiatal azonban felriadt, és rövid dulakodás után sebességbe rakta az autót, és menekülni kezdett. Egy rendőr kiesett az autóból, egy másik azonban a hátsó ülésen ragadt. 

A rendőrség által közzétett felvételen hallani lehet, ahogy a rendőr arra kéri, hogy álljon meg, és engedje ki az autóból. Majd elővette a fegyverét, ráfogta és közölte:

Állj! Állj, vagy lövök.

Majd másodpercekkel később nagyjából öt-hat lövést adott le rá hátulról. A sofőr teste ekkor elernyedt, az autó pedig egy háznak csapódott.

 

A fiú családja a videó megtekintése után a rendőr azonnali kirúgását követelte, valamint azt, hogy tartóztassák le, és indítsanak eljárást ellene, csakúgy, mint az összes rendőr ellen, aki részt vett az akcióban. 

Martin anyjának elmondása szerint fia igyekezett változtatni az életén, amióta apa lett. Mint mondta, a fiú – aki az ötödik volt tíz gyereke közül – „mindig táncolt”, és élete már soha nem lesz teljes nélküle:

Semmilyen kártérítéstől nem fogom jobban érezni magam.

Nyitókép: YouTube/FOX 5 Washington DC

 

#Külföld#rendőrség#lopott autó#egyesült államok#lövés#Videó

Címlapról ajánljuk