Külföld

„Hihetetlen gonoszság” – több mint hatszáz gyereket molesztált a baltimore-i katolikus egyház

rtl.hurtl.hu

2023. április 6. 10:51

Voltak gyerekek, akiket többen is molesztáltak. Az egyház mindent megtett, hogy megvédje az erőszakolókat. 

Legalább hatszáz, de annál szinte biztosan sokkal több gyereket molesztáltak a baltimore-i egyházmegyében a katolikus egyház tagjai több mint hatvan éven át a 20. század második felében, és az egyház igyekezett ezt eltitkolni, eltussolni. Ez derült ki az egyházmegyében történt szexuális zaklatásokról készített jelentésben, amit a helyi ügyészség szerdán hozott nyilvánosságra.

Az egyházmegyének otthont adó Maryland állam főügyésze, Anthony G. Brown a több száz oldalas jelentés nyilvánosságra hozatala kapcsán elmondta, hogy az egyház nem volt hajlandó elismerni a szexuális zaklatásokról szóló vádakat, és amikor azokat már nem lehetett letagadni, akkor is védték a zaklatásokat elkövető egyháztagokat.

Az egyházi iratokból egyértelműen kiderült, hogy az egyháznak fontosabb volt, hogy megvédje saját magát, és elkerülje a botrányt, mint az, hogy megvédje a gyerekeket.

Több papot csak kezelésre küldtek, miután kiderült, hogy gyerekeket molesztáltak, és voltak, akik utána is folytathatták a munkájukat, közben pedig még több áldozatuk lett. Büntetőeljárást szinte senki ellen nem indítottak.

A baltimore-i érsek a jelentésre reagálva sokkolónak nevezte az abban szereplő tényeket, közölte, hogy sokaknak nehéz elhinni, hogy ilyen „gonoszságok” mentek végbe, de mindez valóban megtörtént. 

Az ügyészségi vizsgálat 156 embert azonosított, akik szexuálisan zaklattak, molesztáltak, megerőszakoltak, illetve testileg és lelkileg kínoztak gyerekeket, de az ügyész szerint a számuk egészen biztosan nagyobb lehet. Volt, hogy egyes gyerekeket az egyház több tagjai is bántalmazott, kihasználva az egyház felettük gyakorolt hatalmát, másokat egy pap „több száz alkalommal molesztált”. Az áldozatok közül többen is olyan súlyos lelki sérüléseket szenvedtek, hogy később öngyilkosok lettek, vagy öngyilkosságot kíséreltek meg.

Egy túlélő a Washington Postnak elmondta:

Ez csak a jéghegy csúcsa. Sokkal, sokkal több áldozat van.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Unsplash

 

#Külföld#katolikus egyház#molesztálás#szexuális zaklatás#nemi erőszak#egyesült államok#baltimore

Címlapról ajánljuk