Külföld

Fényképezkedtek a turisták, amikor megindult a lavina – legalább heten meghaltak

rtl.hurtl.hu

2023. április 4. 15:43

Eddig 350 turistát és 80 járművet mentettek ki a hó alól India Szikkim államában, legalább 8 ember állapota kritikus.

Legalább hét ember vesztette életét a himalájai Szikkimben egy lavinaszerencsétlenségben. Az indiai rendőrség közleménye szerint a baleset a Tibetbe vezető hágó közelében történt, több ember is csapdába eshetett a hó alatt – írja a Reuters.

A baleset kedd délelőtt 11 óra körül történhetett, a mentőszolgálat korábban attól tartott, hogy legalább 70 embert kell majd kimenteni a hórengetegből. A lavina lezúdulásakor több turistát szállító jármű is a hó alá szorult, a hírügynökségnek nyilatkozó rendőrségi tisztviselő nem tudta megállapítani, pontosan hány ember lehet bajban.

Sok turista valószínűleg a közeli patak mellett fényképezett, amikor megindult a lavina. A kiérkező mentőalakulatok ásókkal estek neki a hónak, az evakuáció során eddig 350 turistát és 80 járművet mentettek ki a hó alól, legalább 8 személy állapota kritikus – áll a hadsereg friss közleményében.

Szikkim indiai állam a Himalájában található Kancsendzönga alatt fekszik, ami a világ harmadik legmagasabb hegye, évente több ezer turistát vonz. Az India és Kína közötti 3500 kilométeres himalájai határ az 1950-es évek óta nehezen járható, az elmúlt években mindkét ország a közlekedés javításán dolgozott. A Himalájában gyakoriak a lavinák, ezeket többnyire a nyári hóolvadás és a heves esőzések okozzák.

Nyitókép: Indiai Védelmi Minisztérium via Reuters

#Külföld#india#kína#himalája#lavina#havazás#katasztrófa#evakuáció#mentés

Címlapról ajánljuk