Nem áprilisi tréfa: Oroszországé lett az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöki tisztségeA Biztonsági Tanácsot egy olyan ország vezeti most, amelyiknek az elnökét háborús bűnök miatt körözik.
Külföld

Nem áprilisi tréfa: Oroszországé lett az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöki tisztsége

rtl.hurtl.hu

2023. április 1. 15:19

A Biztonsági Tanácsot egy olyan ország vezeti most, amelyiknek az elnökét háborús bűnök miatt körözik.

Oroszország átvette az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöki tisztségét, hiába tiltakozott ez ellen Ukrajna – írja a hvg.hu.

A váltás nem véletlen, a testület 15 tagjának mindegyike rotációs rendszerben egy hónapra veszi át az elnökséget. Az oroszok utoljára tavaly februárban voltak a BT vezetői, pont akkor, amikor elindították a háborút Ukrajna ellen.

Oroszország az ENSZ BT állandó tagja Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Franciaország és Kína mellett, Washington szerint nem lehetett megakadályozni, hogy most az oroszok jöjjenek.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter rossz áprilisi viccnek nevezte, hogy most Oroszország vezeti az ENSZ BT-t. Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó pedig arról beszélt, ez „a nemzetközi jog újabb megerőszakolása.”

Ha ez nem lenne elég, a mostani váltás azt is jelenti, hogy a tanácsot egy olyan ország vezeti, amelynek elnöke ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben háborús bűnök miatt.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat pool/Szergej Karpuhin.

#Külföld#oroszország#ensz#bt#ENSZ Biztonsági Tanács#elnökség#elnök#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk