Külföld

Ujjlenyomatvétel, letartóztatási fotó és bilincs – ez vár Donald Trumpra

rtl.hurtl.hu

2023. március 31. 7:38

Hiába egykori amerikai elnök, neki is át kell esni a szokásos eljáráson, amikor megjelenik a bíróságon. A New York-i rendőrség közben minden erőt mozgósít. 

Donald Trump volt amerikai elnök várhatóan kedden önként jelenik meg egy New York-i bíróságon, ahol hivatalosan is vádat emelnek ellene és letartóztatják gazdasági bűncselekmények miatt. Hiába egykori államfő, ugyanazon az eljáráson kell átesnie, mint mindenki másnak.

Amikor megérkezik, a bíróság engedélyezheti számára, hogy ne a főbejáraton, a média kereszttüzében lépjen be az épületbe, hanem egy kisebb bejáraton, távol a sajtó képviselőitől.

Ezután letartóztatási fényképet készítenek róla, közlik vele, hogy joga van hallgatni és joga van ügyvédhez, és ujjlenyomatot vesznek tőle. A megszokott eljárás része az is, hogy a vádlottat megbilincselik. Mindezt úgy, hogy az elnököket védő Secret Service ügynökei ott lesznek mellette.

Gazdasági bűncselekmény esetén gyakran engedélyezik, hogy a megbilincselt kéz elől legyen, nem pedig hátul, de elképzelhető, hogy Trump ügyvédjei a megjelenésével kapcsolatos tárgyalások alatt kérvényezni fogják, hogy a megbilincseléstől tekintsenek el a hatóságok. Ezután egy bíróság fogvatartási területen, vagy egy cellában kell várnia, hogy megjelenhessen az ügyével foglalkozó bíró előtt, ahol eldől, hogy mikor kezdődik a tárgyalása, és addig milyen korlátozó intézkedéseknek – mint például utazási tilalom – kell eleget tennie. 

Ezek után szinte teljesen biztosan engedélyezik számára, hogy szabadlábon védekezzen, és nem kell majd óvadékot fizetnie, mivel a New York-i jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy nem erőszakos bűncselekmények miatt előzetes letartóztatásba helyezzenek embereket. 

Ha nem jelenne meg önként a bíróságon, a New York-i hatóságoknak kérni kéne kiadatását Floridától, ahol jelenleg él. Ron DeSantis floridai kormányzó, akit Trump legfőbb riválisának tartanak a republikánus elnökjelöltségért folyó előválasztáson, jelezte, hogy ebben az esetben nem működne együtt. Azonban, ha megpróbálná megvédeni, azt kockáztatja, hogy ellene is jogi eljárást indítanak.

A New York-i rendőrség, ami a New York Times cikke szerint már több mint egy hete készül az eshetőségre, közben már most különleges biztonsági intézkedéseket vezetett be a Trump elleni vádemelés miatt. A Trump-tornyot fémkordonokkal vették körbe, csakúgy, mint az ügyészség épületét, amik környékén már csütörtökön több rendőrjárőrt lehetett látni, és péntekre minden rendőrt szolgálatba hívtak, közölve velük, hogy folyamatos készenlétben kell lenniük a várható tüntetések miatt. Trump már két hete arra szólította fel híveit, hogy tüntessenek, és „vegyék vissza a nemzetet”.

Nyitókép: Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond egy kampányrendezvényén a Wisconsin állambeli Waukeshában 2022. augusztus 5-én. Fotó: MTI/EPA/Tannen Maury

#Külföld#donald trump#letartóztatás

Címlapról ajánljuk