Külföld

Donald Trump ellen vádat emeltek

rtl.hurtl.hu

2023. március 31. 7:50

A volt amerikai elnök ellen egy pornósztárnak fizetett hallgatási pénzt miatt indítottak eljárást. Ezzel Donald Trump az első amerikai elnök, aki ellen büntetőeljárást indítanak. 

Vádat emelt Donald Trump volt amerikai elnök ellen csütörtökön egy New York-i vádesküdtszék, egy pornósztárnak fizetett hallgatási pénz miatt. Az először az amerikai sajtóban megjelent információt helyi idő szerint csütörtök este megerősítette az ügyészség is.

A New York Times értesülései szerint több mint kéttucat, a CNN információi szerint pedig több mint harminc vádpontban indítanak eljárást Trump ellen, gazdasági bűncselekmények miatt. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan milyen vádakról van szó. Azokat csak akkor fogják nyilvánosságra hozni, amikor Trump megjelenik a bíróság előtt, hogy előállítsák. Ez várhatóan kedden fog megtörténni.

A manhattani ügyészség közleményben tudatta, hogy a vádemelésről értesítették Donald Trump ügyvédjét, hogy megbeszéljék, hogyan adhatja fel magát a hatóságoknak. Trump Floridában él, és személyesen kell megjelennie egy New York-i bíróságon. Trump ügyvédje ezt megerősítette, közölve az AFP francia hírügynökséggel, hogy ügyfele várhatóan kedden jelenik meg a bíróság előtt.

Trump a közösségi oldalán politikai indíttatásúnak nevezte az ellene indított eljárást, amivel az elnökválasztásba akar beavatkozni az ügyészség. Trump újra indul az elnöki székért a 2024-es elnökválasztáson. Ügyvédjei egy közleményben kijelentették, hogy a volt elnök „nem követett el semmilyen bűncselekményt”.

Hallgatási pénz

A volt amerikai elnök ellen indított eljárás egy hallgatási pénz körül forog, amit Stormy Daniels amerikai pornósztárnak fizettek a 2016-os elnökválasztás alatt, hogy ne beszéljen arról, hogy Trump megcsalta vele feleségét. Danielsnek Trump ügyvédje, Michael Cohen 130 ezer dollárt fizetett, ami önmagában nem illegális. Trump azonban később kifizette Cohennek ezt az összeget, amit aztán az ügyészség szerint jogellenesen számolt el jogi költségként. Üzleti iratok meghamisítása New York államban bűncselekménynek számít.

Emellett a választási jogszabályok megsértésével is vádolhatják, azzal érvelve, hogy a hallgatási pénzt el akarták titkolni a választók elől. Jogi szakértők szerint kétséges, hogy a vádak megállják-e majd a helyüket a bíróságon. Hasonló vádemelésre ugyanis még nem volt példa.

Ha bűnösnek találják, Trumpot akár négy évig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik, de jogi szakértők szerint erre kevés az esély, és valószínűbb, hogy pénzbüntetéssel sújtják.

Nyitókép: A 2024-es amerikai elnökválasztáson újrainduló Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond a texasi Waco városban tartott kampányrendezvényen 2023. március 25-én. Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

#Külföld#donald trump#vádemelés#egyesült államok

Címlapról ajánljuk