Külföld

Dánia felszínre hozta a felrobbantott tengeri gázvezeték mellett talált rejtélyes tárgyat, kiderült, mi az

rtl.hurtl.hu

2023. március 29. 17:10

Egyelőre nem sikerült tisztázni, ki állhatott a robbantások mögött. 

Dánia felszínre hozta a felrobbantott Északi Áramlat 2 gázvezeték mellett talált rejtélyes tárgyat a Balti-tengerből – közölte szerdán a Dán Energetikai Ügynökség.

Az objektum feltehetően egy tengeri füstjelzésre használt bója. Az ügynökség szerint a szerkezet nem jelent veszélyt. 

A The Danish Defense szerint a mentést 73 méteres mélységben hajtották végre, és végig jelen volt a tulajdonos, az Nord Stream 2 AG képviselője.

Egy tavaly szeptember végén elkövetett szabotázsakcióban megrongálódott az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 gázvezeték, amely Oroszországból szállított földgázt Európába a Balti-tengeren keresztül.

Az ügyben Svédország, Dánia és Németország vizsgálatot indított, de egyelőre nem sikerült tisztázni, ki állhatott a robbantások mögött. 

A három ország az ENSZ Biztonsági Tanácsnak (BT) címzett levélben ugyanakkor közölte, hogy a károk „szabotázs okozta erőteljes robbanások” következtében keletkeztek.

A Nord Stream AG szeptember 27-én jelentette be, hogy előző nap „példátlan károkat” szenvedett az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 tengeri gázvezeték három vezetékszála. Svéd szeizmológusok szeptember 26-án két robbanást észleltek a csővezetékek útvonalán.

Nyitókép: Dán Energetikai Ügynökség 

#Külföld#északi áramlat#szabotázs#robbantás#rejtélyes

Címlapról ajánljuk