Külföld

Tett egy lépést hátra az izraeli miniszterelnök: a tiltakozás hatására elhalasztják az igazságügyi reform tárgyalását

rtl.hurtl.hu

2023. március 27. 20:04

Benjamin Netanjahu nem akar polgárháborút.

Elhalasztja az izraeli kormány az igazságügyi reformról szóló törvénytervezet tárgyalását a tömegtüntetések hatására – erről a Népszava ír.

Mint arról a Híradóban beszámoltunk, az országban megbénult a közlekedés, a legnagyobb szakszervezet általános sztrájkot hirdetett és százezrek vonultak utcára a demokrácia védelmében azután, hogy Benjamin Netanjahu kormányfő vasárnap este menesztette védelmi miniszterét, aki azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy állítsa le a reformot, mert az emiatti tiltakozás már a nemzetbiztonságot veszélyezteti.


Hétfőn helyi idő szerint este nyolc óra után szólalt meg Netanjahu a reformcsomaggal kapcsolatban, aminek célja kritikusai szerint, hogy megakadályozzák a korrupcióval vádolt kormányfő felelősségre vonását. A miniszterelnök azt mondta, hogy a tüntetések a nemzeti egységet fenyegetik, kormánya pedig nem fogja elfogadni, hogy polgárháború törjön ki.

Szerinte jelenleg két tábor van Izraelben, és nincs szükség arra, hogy a feszültség továbbra is fennálljon. Mint mondta, „a széles körű konszenzus elérésére irányuló akaratból” eredően elhalasztják az igazságügyi reform tárgyalását.

Nyitókép: Kobi Wolf/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#izrael#benjamin netanjahu#tüntetés#Videó

Címlapról ajánljuk