Külföld

Már Ukrajnában vannak a Németország által felajánlott Leopard 2 tankok

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 27. 20:47

A tizennyolc Leopard 2 harckocsi a hétvégén került az ukrán hadsereg birtokába.

A Spiegel információi szerint Németország a múlt hét végén átadta Ukrajnának mind a 18 beígért Leopard 2-es harckocsit. A német lap úgy tudja, hogy a tankok mellett nagy mennyiségű fegyvert és pótalkatrészt is kapott az ukrán hadsereg. Németország a Leopard 2 tankokon kívül mintegy 40 Marder gyalogsági harcjárművet is küldött Ukrajnába.

Az Ukrinform azt írja, hogy Olaf Scholz német kancellár megerősítette a Leopard 2 tankok átadásáról szóló hírt.

A Bundeswehr az elmúlt két hónapban gyorsított program keretében képezte ki az ukrán katonákat összetett fegyverrendszerek használatára. Emellett ukrán technikusok is érkeztek Németországba, akiket német katonai műszaki szolgálati szakemberek képeztek ki.

A Leopard 2-t tartják a világ egyik legmodernebb harckocsijának. Tűzereje felülmúlja az orosz tankokét, egyetlen lövéssel képes lehet ellenséges páncélozott célpontok megsemmisítésére.

A Leopard 2 tankok üzemben tartása azonban intenzív karbantartást igényel, ezért Németország karbantartó és javító központot szeretne nyitni egy Ukrajnával szomszédos országban.

Hamarosan várható, hogy az Egyesült Királyság is átadja az Ukrajnának ígért 14 Challenger 2 tankot, erre utal, hogy nemrég hazaérkeztek angliai kiképzésükről a hetekkel ezelőtt kiutazott ukrán katonák.

Lengyelország február végén már átadott négy Leopard tankot a saját készletéből, és azt ígérte, hogy hamarosan még tízet küld Ukrajnába. 

A legutóbbi hírek szerint Spanyolországban is befejeződött az ukrán katonák kiképzése Leopard 2E tankokra, így napokon belül megérkezhetnek Ukrajnába az első felajánlott spanyol Leopardok is.

Mindeközben Oroszország kezd kifogyni a hadra fogható tankokból: nemrég az a hír látott napvilágot, hogy a keleti raktárakból már 60-70 éves T-54/55-ös tankokat szállítanak az ukrán frontra.

Nyitókép: Paul Hanna/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#németország#leopard 2#tank

Címlapról ajánljuk