Külföld

Annyira fogynak az orosz tankok Ukrajnában, hogy elkezdtek 60-70 éves T–54/55-ösöket előásni a raktárakból

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 22. 14:54

A közösségi médiában terjedő felvétel szerint még csak nem is modernizálják bevetés előtt az ősöreg páncélosokat, gyakorlatilag múzeumi állapotban küldik őket az ukrán frontra.

Az orosz hadifelszerelések mozgását figyelemmel kísérő oldalakon meglepő felvételek bukkantak fel kedden: olyan Kelet-Oroszország felől Ukrajna irányába tartó katonai tehervonatot filmeztek le, ami T-54/55-ös harckocsikat szállított.


A Conflict Intelligence Team (CIT) elemzése szerint ezeket a tankok a Primorszkij megyei Arsenyev városából, az 1295. számú Központi Harckocsijavító és -Tároló bázisról indították útnak.

Annyira fogynak az orosz tankok Ukrajnában, hogy elkezdtek 60-70 éves T–54/55-ösöket előásni a raktárakból
Külön érdekesség, hogy a CIT a Magyar Néphadsereg T-55-ös tankjaival vetette össze a most lefilmezett orosz tankokat

A T–54-es közepes harckocsit 1946-ban rendszeresítették a Vörös Hadseregben, 1947-től 1962-ig nagyjából százezeret gyártottak belőle a a Szovjetunióban. A CIT úgy véli, hogy ezek az 1950-es évek végén hadrendből kivont, elavult harckocsik nem állják meg a helyüket az ukrajnai harcokban: elsősorban a korszerű elektronika, a tűzvezérlés hiánya, a primitív irányzékok és gyengébb lövegstabilizálás miatt maradnak majd alul a korszerű nyugati fegyverekkel harcoló ukrán hadsereggel szemben.


A CIT emlékeztet arra, hogy már tavaly nyáron elkezdődött az orosz raktárakból az évizedekkel ezelőtt letárolt haditechnikai előbányászása és frontra küldése, akkor T-62-es tankok felbukkanásáról számoltak be. Mindez, valamint a tény, hogy bő egy évvel Ukrajna totális lerohanása után sem látni a harctéren a legkorszerűbbnek tartott orosz T-14 Armata tankokat, egyértelműen súlyos problémákat jelez az Orosz Föderáció fegyveres erőinél a katonai járműellátással kapcsolatban.

Az Oryx vonatkozó gyűjtése szerint az orosz hadsereg Ukrajnában bevetett egységeinél egyre több az elavult, korszerűtlen haditechnika, a most lefilmezett T-54/55-ös harckocsik apropóján összeállított listán olyan eszközök szerepelnek, mint az 1954-es BTR-50 páncélozott csapatszállító, 1943-as D-1 tarackágyú, 1938-as DhSK haditengerészeti löveg, 1910-es Maxim géppuska.

#Külföld#orosz-ukrán háború#haditechnika#oroszország#tank#elavult

Címlapról ajánljuk