Külföld

Videón, ahogy lángol a bordeaux-i városháza, Párizsban könnygázzal oszlatott a rendőrség

rtl.hurtl.hu

2023. március 24. 8:19

A szakszervezetek további tiltakozásokat szerveznek keddre, amikor III. Károly király látogat Franciaországba.

Folytatódtak a tüntetések Franciaországban a nyugdíjreform elfogadása miatt, a demonstrálók felgyújtották a bordeaux-i városháza kapuját – írta a BBC.

A belügyminisztérium adatai szerint 

több mint egymillióan vonultak utcára csütörtökön Franciaország-szerte, Párizsban pedig 119 ezren.

A rendőrség a fővárosban könnygázt vetett be, országosan összesen 80 embert tartóztattak le. A tüntetéseket az váltotta ki, hogy elfogadták azt a nyugdíjreformról szóló törvényt, amely egyebek mellett 62-ről 64-re emeli a korhatárt. A jogszabályról nem is szavaztak, azt ugyanis az alkotmány egyik passzusára hivatkozva csak kihirdették, a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány pedig elbukott. 

A szakszervezetek további tiltakozásokat szerveznek keddre, amikor III. Károly király látogat Franciaországba. A tervek szerint aznap Bordeaux városában lesz, ahol csütörtök este felgyújtották a városháza bejárati ajtaját. 

Azt nem tudni, ki gyújtotta a tüzet, a lángokat hamar eloltották. 

A Reuters hírügynökség szerint Párizsban az általában békés demonstrálók időnként összecsaptak a rendőrökkel, álarcos zavargók pedig kirakatokat törtek be, utcabútorokat bontottak le és megtámadtak egy McDonald's éttermet is.

Nyitókép: Jeremias Gonzalez/MTI/AP

#Külföld#bordeaux#városháza#tüntetés#nyugdíjreform#tűz#franciaország

Címlapról ajánljuk