Külföld

Kislánya háborúellenes rajza miatt szálltak rá a rendőrök az orosz férfira

rtl.hurtl.hu

2023. március 24. 10:28

A család meghurcolása akkor kezdődött, amikor a 12 éves lány készített egy rajzot, amelyen az ukrán lobogót ábrázolta, és háborúellenes jelmondatokat írt mellé. A tragikus történet jól ábrázolja az oroszországi viszonyokat. 

Kislánya háborúellenes rajza miatt került házi őrizetbe egy orosz férfi, akit a hatóságok elszakítottak gyermekétől, és még a bíróságra sem mehet el. Alekszej Moszkaljevre lánya rajza miatt figyelt fel a rendőrség, majd a közösségi médiában megosztott háborúellenes posztért vádat emeltek ellene – számolt be az esetről a BBC tudósítója, aki felkereste az érintett családot.

A család meghurcolása akkor kezdődött, amikor a 12 éves Mása tavaly áprilisban készített egy rajzot, amelyen az ukrán lobogót ábrázolta, valamint háborúellenes jelmondatokat írt mellé – olyanokat, mint „dicsőség Ukrajnának” vagy „nemet a háborúra”. 

A rajzon emellett Oroszország felől érkező rakéták vannak, útjukban egy anya és gyermeke látható. A kislány iskolája rendőrt hívott, miután meglátták a rajzot, édesapja ezért a városi tanácshoz fordult segítségért.

Elszakították lányától

Az orosz rendőrség időközben nyomozni kezdett Alekszej után a közösségi médiában, majd vádat emeltek ellene egy háborúellenes posztért. A gyermekét egyedül nevelő apát 32 ezer rubeles – akkori árfolyamon nagyjából 150 ezer forint – bírsággal sújtották „az orosz fegyveres erők lejáratásáért”. Néhány hete büntetőeljárás indult ellene, melynek alapját ismét a háborút elítélő bejegyzések képezték.

Alekszej jelenleg házi őrizetben van Jefremovban. Lányát egyelőre gyermekotthonba küldték, még telefonon sem beszélhet vele. Az esettel kapcsolatban a helyiek közül sokan nyilatkozni se mernek, mert félnek a lehetséges következményektől. Az iskola nem válaszolt a BBC írásbeli megkeresésére, az épületbe pedig nem engedik be az újságírókat. Natalja Filatova, Alekszej egyik támogatója úgy véli, hogy a család története jól tükrözi, miként bánnak Oroszországban a „másként gondolkodókkal”.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#oroszország#rendőr#házi őrizet#kislány#rajz

Címlapról ajánljuk