Külföld

„Nincs olyan, hogy tajvani elnök!” – förmedt rá a kínai külügy szóvivője a riporterre

rtl.hurtl.hu

2023. március 23. 19:55

Hogy világos legyen. 

Wang Wenbin külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön egy pekingi sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire.

A Reuters hírügynökség riportere azt kérdezte Wangtól: „Tajvani tisztviselők azt mondták, hogy a tajvani elnök, Tsai Ing-wen és Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke közötti lehetséges találkozót még mindig szervezik. Mi Kína válasza erre?”

Wang ekkor kifakadt a riporterre:

Először ki kell javítanom önt. Tajvan Kína elidegeníthetetlen része, és nem létezik olyan, hogy »tajvani elnök«.

Tajvan 1949-ben vált el Kínától egy polgárháborút követően. A két nemzet között az egyetlen kapcsolatot a több milliárd dolláros kereskedelem és a befektetések jelentik.

A Kínai Népköztársaság nem ismeri el Tajvan függetlenségét, amit így ebben a formában Tajvan sem mondott még ki, olvassa el keretes írásunkat a két Kínáról, hogy gyorsan képbe kerüljön. 

Kínában 1927-ben robbant ki véres, évtizedekig tartó polgárháború a nacionalista kormánypárt, a Kuomintag és a kommunisták között. A szemben álló felek csak az 1937-ben kezdődött, majd a második világháborúval véget ért második japán-kínai háború idejére tették le a fegyvert és egyesítették erőiket. Utána újra kiújultak a harcok, aminek következtében a Kuomintag erői Tajvanra és néhány környező szigetre szorultak vissza, és ide menekült az ország gazdasági elitjének is a jelentős része. Miközben a Kínai Köztársaság már csak egy kis részen létezett, addig a szárazföldi részeket elfoglaló kommunisták kikiáltották a Kínai Népköztársaságot úgy, hogy közben mindkét fél igényt tartott a teljes országra. Tajvan Kína néven egészen 1971-ig tagja volt az ENSZ-nek, amikor is egy határozattal eltávolították a világszervezetből és helyét a Kínai Népköztársaság vette át.

Tsai Ing-wen tajvani elnök a következő hetekben várhatóan az Egyesült Államokba látogat egy több országot érintő utazás során.

A tajvani elnöki hivatal kedden megerősítette, hogy a látogatást jelenleg március 30-ra tervezik – írja az MSN.

Nyitókép: Kyodo News via Getty Images

#Külföld#wang webin#tajvan#kína#riporter

Címlapról ajánljuk