Külföld

Lelőttek egy német kommandóst, sokkal kiterjedtebb lehet a Reichsbürger, mint gondolták

rtl.hurtl.hu

2023. március 22. 12:12

Nyolc német tartományban és Svájcban volt hatalmas razzia.

A hatóságok szerdán a szélsőjobboldali Reichsbürger-szcénához köthető ingatlanokban tartottak házkutatásokat nyolc német tartományban és Svájcban, számolt be a Deutsche Welle. Az egyik bevetésen egy rendőr, a különleges bevetési egység kommandósa megsérült, amikor tüzet nyitottak rájuk. 

A Reichsbürger mozgalom tagjai több kisebb, egymással laza kapcsolatban álló csoportot alkotnak Németország-szerte. A tagok nem ismerik el a második világháború utáni német államot, és elutasítják a jelenlegi német kormányt.

Sajtóértesülések szerint a rendőr a déli, Baden-Württemberg tartományban lévő Reutlingenben sérült meg. Marco Buschmann igazságügyi miniszter a Twitteren azt írta: 20 ingatlanban tartottak házkutatást. Kiemelte a csoport fegyveres tagjai által jelentett veszélyt. 


A lövést feltehetően egy olyan férfi adta le, aki nem volt a rajtaütések fókuszában, azóta őrizetbe vettek. A razziák során nem történt más letartóztatás.

A szerdai razziák állítólag öt gyanúsított ellen irányultak. A hatóságok szerint a személyek München és Chemnitz városokból, Hannover régióból és Svájcból származnak.14 olyan személynél is házkutatást tartottak, akik nem voltak gyanúsítottak. A Spiegel cikke szerint a szerdai rajtaütések és az öt újabb gyanúsított arra utal, hogy a Reichsbürger mozgalom kiterjedtebb lehet, mint gondolták. 

A Reichsbürger mozgalom tagjait célzó, decemberi razziák után összesen 25 gyanúsítottat vettek őrizetbe. Azzal vádolják őket, hogy terrorszervezethez tartoztak vagy támogatták azt.  A letartóztatottak között volt a szerveződés vezetője, a 71 éves XIII. Henrik Reuss herceg is. A több tucat főt számláló csoport állítólag azt tervezte, hogy felszámolja az alkotmányos rendet Németországban, és államot hoz létre az 1871-es Német Birodalom határain belül. Mindehhez árnyékkabinetet is létrehoztak, a herceg vezetésével:


Nyitókép: Német rendőrök a reutlingeni bevetés helyszínén. – Fotó: Julian Rettig / dpa / Getty Images

#Külföld#németország#szélsőjobboldal#reichsbürger

Címlapról ajánljuk