Külföld

Az Orbán-kormány homofób törvénye miatt van vita a német kormányban

rtl.hurtl.hu

2023. március 22. 9:19

A német kancellár azért vonakodik mert attól tart, hogy megerősíti Orbán narratíváját, amely a „woke” Brüsszelt állítja szembe a magyar értékekkel. 

Az Európai Parlament és Írország kedden csatlakozott az Európai Bizottság által Magyarországgal szemben az Európai Bíróságon folyó, a magyar kormány által gyermekvédelminek nevezett törvény miatt indított jogi vitához. Már csak napok maradtak arra, hogy az országok csatlakozzanak a perhez, a Politico szerint ezért a diplomaták nagy sebességre kapcsoltak, hogy szélesebb koalíciót hozzanak létre.

A törvényt 2021-ben fogadták el, nem sokkal később az Európai Bizottság eljárást indított. Összesen hat ponton állapították meg, hogy a törvény szembemegy az uniós közösségi joggal, Ursula von der Leyen elnök is bírálta azt. A törvényt eredetileg a pedofil bűncselekmények komolyabb szankcionálása miatt hozták, azonban az utolsó pillanatban kiegészítették melegellenes passzusokkal. Tavaly decemberben derült ki, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegés megállapításáért nyújtott be keresetet az Európai Unió Bíróságához.

A perhez csatlakozott Ausztria, Belgium, Dánia, Írország, Luxemburg, Málta, Hollandia, Portugália, Írország, Luxemburg, Portugália és az Európai Parlament. Németország és Franciaország azonban még mindig hezitál, annak ellenére, hogy aláírtak egy levelet, amelyben elítélik a magyar törvényt és ígéretük szerint továbbra is harcolnak az LMBTQ közösséggel szembeni diszkrimináció ellen. A csatlakozás határideje azonban március végén lejár.

A Politico berlini diplomatáktól és és tisztviselőktől úgy értesült, hogy a feminista, progresszív külpolitikát hirdető Annalena Baerbock külügyminiszter, illetve tárcája szívesen csatlakozna. A kancellária azonban a fékre lépne, a döntés most Olaf Scholz kancellár kezében van.

A lap szerint a német kancellár azért vonakodik, mert attól tart, hogy megerősíti Orbán narratíváját, amely a „woke” Brüsszelt állítja szembe a magyar értékekkel. 

Két diplomata szerint azonban éppen emiatt lenne fontos, hogy minél több ország csatlakozzon.

Az érvelés szerint minél több uniós ország csatlakozik, annál nehezebb lesz Orbán Viktornak azt állítani, hogy a brüsszeli eurokraták állnak szemben Magyarországgal. A pert támogató országok diplomatái úgy látják: ez azt jelezné, hogy az európai országok többsége kiáll a magyarok mellett, akiknek saját kormánya csorbítja az uniós jogban rögzített alapvető szabadságjogaikat.

Nyitókép: Filip Singer / MTI / EPA

#Külföld#homofób törvény#németország#lmbtq

Címlapról ajánljuk