Külföld

Szélsebesen terjed egy kép, amin Putyin kezet csókol a kínai elnöknek

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 20. 19:56

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a Kremlben fogadta a kínai államfőt, Hszi Csin-pinget, a látogatásról megjelent egy különös kép a közösségi médiában.

Hszi Csin-ping kínai államfő hétfőn háromnapos látogatásra érkezett Moszkvába, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyebek mellett az ukrajnai helyzet rendezéséről egyeztessen. Hszi kilencedik alkalommal jár hivatalos úton Oroszországban, a két vezető pedig 40. alkalommal találkozik egymással.

Előretörés és felvirágoztatás

Az orosz elnök a Kremlben fogadta Hszi Csin-pinget, gratulált neki ahhoz, hogy harmadszorra is államfővé választották, és méltatta a Kína fejlődésében végbement „kolosszális előretörést”. 

Putyin biztosította kínai partnerét arról, hogy Oroszország mindig nyitott a tárgyalásokra, és tisztelettel viszonyul Kína ukrajnai rendezési tervéhez, írja az MTI.

Hszi Csin-ping régi barátjának szólította Putyin elnököt, és ugyancsak dicsérő szavakkal illette kormányzását: „Az elmúlt években ön által gyakorolt erős vezetésnek köszönhetően jelentős előrelépés történt Oroszország felvirágoztatása terén”. „Biztos vagyok benne, hogy az orosz nép erősen támogatni fogja önt a jótetteiben” – tette hozzá, kifejezve meggyőződését, hogy Putyint a jövőre esedékes elnökválasztáson újraválasztják.

Putyin és Hszi hétfői, nemhivatalos négyszemközti megbeszélését és közös vacsoráját követően a hivatalos kétoldalú tárgyalások kedden kezdődnek, közép-európai idő szerint 13 órakor a Nagy Kreml-palotában.

Akcióba lépett az MI

A legfelsőbb szintű orosz-kínai találkozóról egy különös kép jelent meg és kezdett gyorsan terjedni a közösségi médiában (Twitteren, Telegramon). Az alábbi képen Putyin kissé félreérthető pózban térdel Hszi előtt, megragadva a kínai államfő kezét. 

 

 


Volt, aki úgy kommentálta a képet, hogy az orosz elnök hagyományos orosz tiszteletadással üdvözölte kínai kollégáját, míg volt, aki szerint Putyin behódolt az Oroszországot feltehetően békekötésre kényszerítő ázsiai nagyhatalom vezetőjének.

A kép természetesen nem valódi, egyike a manapság az internetet tömegével elárasztó AI (mesterséges intelligencia) által generált képeknek. Ha jobban megnézzük, a mesterséges eredetről árulkodik a sok elnagyolt részlet, hogy nem látjuk se Putyin, se Hszi arcát (a legtöbb AI-képgenerátor nem túl jó a valódi arcok rajzolásában), hogy a kezek furcsák, a háttérben generálási hibák vannak, és hogy a bútorok nem hasonlítanak a Kreml bútoraira. 

Szélsebesen terjed egy kép, amin Putyin kezet csókol a kínai elnöknek
Sok az árulkodó részlet

Összehasonlításképp egy igazi sajtófotó az eseményről:

Szélsebesen terjed egy kép, amin Putyin kezet csókol a kínai elnöknek
Az orosz elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (jobbra) a háromnapos állami látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnököt fogadja a moszkvai Kremlben 2023. március 20-án – Fotó: Orosz elnöki sajtószolgálat / MTI/AP

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#Hszi Csin-ping#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk