Külföld

Észak-Korea azt tesztelte, hogyan dobna atomot Dél-Koreára

rtl.hurtl.hu

2023. március 20. 6:25

Nem véletlen, hogy Dél-Korea és Japán újra szorosabbra fűzné a viszonyt biztonsági kérdésekben.

Az észak-koreai hatóságok hétfőn közölték, hogy a hétvégi ballisztikus rakéta kilövésével szimuláltak egy Dél-Korea elleni nukleáris támadást, ez már az ötödik rakétateszt volt ebben a hónapban. Észak-Korea azért rakétázik most ennyit, mert jelenleg zajlik az Egyesült Államok és Dél-Korea között az elmúlt évek legnagyobb közös hadgyakorlata, közölte az AP.

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor a hadsereget arra utasította, hogy folytassák a teszteket, hogy felkészüljenek az ellenséges országok esetleges agressziójára – jelentette be az észak-koreai állami média.

A dél-koreai és a japán hadsereg vasárnap észlelte az Észak-Korea által kilőtt, rövid hatótávolságú rakétát, amelyet mindössze egy órával azelőtt lőttek ki, hogy az Egyesült Államok B-1B bombázója a térségben gyakorlatozott volna dél-koreai vadászgépekkel.

Észak-Korea a tesztet sikeresnek minősítette, a jelentés szerint a rakéta rendeltetésszerűen robbant fel 800 méterrel a víz felett egy olyan helyen, amelyen egy „ellenséges célpontot” szimuláltak. A közlésük szerint a rakéta nukleáris robbanásvezérlő eszközei és robbanófej-detonátorai megbízhatónak bizonyultak.

Jun Szogjol dél-koreai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök az elmúlt időszak eseményei miatt már korábban megállapodtak, hogy a két ország között szorosabbra fűzik a viszonyt védelmi kérdésekben. Észak-Korea rekordévet zárt kísérletek terén, 2022-ben több mint 70 rakétát lőttek ki.

Nyitókép: MTI / AP / KCNA / KNS

#Külföld#ballisztikus rakéta#teszt#dél-korea#észak-korea#kim dzsongun

Címlapról ajánljuk